Ništa od pregovora: Kreću u napad?

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 13:25

Ništa od pregovora: Kreću u napad?

Predstavnik Hamasa izjavio je da će najavljena izraelska ofanziva u Rafi onemogućiti pregovore o oslobađanju talaca koje drži ta militantna palestinska grupa.

Predstavnik je rekao za kanal Hamasa, Al Aksa, da će, ukoliko Izrael započne ofanzivu na Rafu na granici sa Egiptom, gde se sklonilo oko milion raseljenih Palestinaca, obustaviti sve pregovore o sporazumu za oslobađanje talaca, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ej-Bi-Si (ABC) njuz u odlomku intervjua koji će biti emitovan kasnije danas da će Izrael "pobediti preostale terorističke bataljone Hamasa u Rafi".

Kancelarija Netanijahua saopštila je da je premijer naredio izraelskoj vojsci da izradi plan za evakuaciju Rafe i da uništi četiri bataljona Hamasa za koje kaže da su tamo raspoređeni.

Nakon neuspešnih pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Netanjahu je ove sedmice rekao da će se izraelske snage boriti do "potpune pobede." Izraelska vojska je ranije naređivala civilima da se evakuišu na jug Pojasa Gaze pre napada, ali sada Palestinci nemaju gde da se sklone, a humanitarne agencije upozoravaju da bi veliki broj civila mogao da bude ubijen u napadima na Rafu.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je 7. oktobra kada je Hamas napao jug Izraela i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzeo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. Izrael je odgovorio bombardovanjem i kopnenom ofanzivom u kojima je, prema podacima Hamasa, ubijeno više od 28.000 Palestinaca, uglavnom civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.