Nišor kod Pirota bez vode, farmeri ne mogu da napoje stoku

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišor kod Pirota bez vode, farmeri ne mogu da napoje stoku

Meštani Nišora, udaljenog samo sedam kilometara od Pirota, već nekoliko decenija imaju problema sa vodosnabdevanjem. Poslednjih mesec dana, zbog suše, vode više nema dovoljno ni za malobrojne stanovnike, a veliki problem je kako da se napoji stoka.
Četrdesetak meštana vodom se snabdeva sa jedinog izvora u selu koji nije presušio. Nišor ima sopstvenu vodovodnu mrežu, ali je instalacija zbog starosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neupotrebljiva.

"Vodovod je u kvaru, a nema ko da reši ovaj problem. Gornji kraj sela ima vodu, ali je ona zarazna i ne sme da se pije", kaže Nevenka Jontić, iz Nišora.
"Sve tu dolazimo. Čekamo i za pranje, i za kupanje, i za stoku. Sve odavde i zimi i leti, evo već dvadest godina nemamo vodu", žali se Smilja Milošević.
U selu ima više od 600 ovaca i koza, a stočari se muče da im obezbede makar vodu za piće.
"Nosimo na magarcima, puštamo ih da piju negde, da se napiju po 10, 20. Otac dođe do ovaca, a ja ceo dan provedem na česmi točeći vodu. Taman doteram, one to popiju, a ja se vratim još jednom i ono ode dan", kaže Dalibor Tošić.
"Nemam mogućnost proširenja kapaciteta, kupio bih još pedeset ovaca. Planiram da otvorim i mini mlekaru, ali bez vode ništa ne mogu", navodi Slobodan Živković.
U Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija kažu da su više puta bezuspešno razgovarali sa meštanima Nišora.
"Moraju da imaju vodomere i moraju da imaju propisanu šahtu. Neka sela bi želela da ne plaćaju vodu, a da koriste usluge vodovoda. Bilo bi krajnje nekorektno da u ovim selima koja to poštuju i plaćaju vodu, da ta sredstva prelivamo u ona sela koja ne žele da poštuju osnovne norme i standarde", navodi Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija.
Ugovore sa "Vodovodom" do sada su sklopile 22 seoske mesne zajednice, i njima je garantovana isporuka zdrave vode za piće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.