Nismo mogli da pređemo preko Šešeljevog gaženja VIDEO

Izvor: B92, 18.Apr.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo mogli da pređemo preko Šešeljevog gaženja" VIDEO

Beograd -- Predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković izjavio je da je Šešeljv postupak nešto preko čega nisu mogli da pređu, zbog čega je poseta prekinuta.

“Dobro je krenulo, sa željom da popravimo odnose između Srbije i Hrvatske, imali smo i dva dobra sastanka, ali se onda dogodio incident sa Šešeljem“, kaže Jandroković.

Kako kaže, Šešeljev postupak je nešto preko čega nisu mogli da pređu, zbog čega je doneta odluka da napuste Beograd. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Nismo to videli, znamo samo prema informacijama iz saopštenja Šešeljeve stranke da je gazio po hrvatskoj zastavi. To je gnusno i neprihvatljivo“, kaže Jandroković.

Osim toga, on je istakao da će delegacija imati obraćanje novinara kada se vrati u hrvatski Sabor.

Srpska radikalna stranka je nešto ranije saopštila da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg", navode radikali.

Ubrzo se oglasila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je najoštrije osudila “brutalni pokušaj" lidera radikala "da ugrozi dostojanstvo Skupštine i hrvatske delegacije".

Šešeljev postupak osudila je i premijerka Ana Brnabić:

"Pokušaj cepanja hrvatske ili bilo čije zastave ili državnih simbola i vređanje članova zvaničnih delegacija koji se nalaze u prijateljskoj poseti nije ponašanje koje predstavlja Srbiju".

Podsećamo, lider radikala osuđen je pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjene nad Hrvatima u selu Hrtkovci.

Šešelj se poslednjih dana često nalazi u žiži javnosti, a naročito nakon što je poslanica DS Aleksandra Jerkov u Skupštini Srbije tražila da on ostane bez poslaničkog mandata zbog presude za ratne zločine.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu Jerkovljeva je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

"Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 10 godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije", rekla je Aleksandra Jerkov.

Navodeći da je Šešelj rekao da će "razbiti nos" svakom ko ga nazove "ratnim zločincem", Jerkovljeva je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, da počne od nje.

Osim toga, Jerkovljeva je potom na Tviteru objavila fotografiju poruke "kurvo ustaška" koja ju je sačekala u skupštinskoj sali, nakon što su je, kako kaže, "okružile horde radikala.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je potom da radikali neće da tuku Aleksandru Jerkov, ali da će do kraja života da je "nazivaju pogrdno".

Međunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Apelaciono veće Sudskog mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i "počinio" progon nad Hrvatima "kršenjem prava na bezbednost".

U presudi se navodi da je Šešelj u govoru rekao da "u Hrtkovcima nema mesta Hrvatima", da je "ubeđen da će se Srbi iz Hrtkovaca...ubrzo otarasiti preostalih Hrvata", da "ćemo Hrvate oterati do granice srpskih zemalja, a odatle mogu peške da nastave, ako pre toga ne odu sami" i da Hrvati "nemaju gde da se vrate".

Okupljena masa je te Šešeljeve reči propratila uzvicima "Hrvati u Hrvatsku" i "Ovo je Srbija", a posle Šešeljevog govora, prema pravosnažnoj presudi, "mnogi Hrvati i drugi nesrbi napustili su Hrtkovce u okruženju prisile, zlostavljanja i uznemiravanja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.