Nismo mi iselili KUD, već izvršitelj po nalogu suda

Izvor: B92, 10.Jul.2018, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo mi iselili KUD, već izvršitelj po nalogu suda"

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da je KUD "Branko Cvetković" ustupio besplatno prostor pod uslovom da plaća režijske troškove.

Kako se navodi u saopštenju, to društvo ne izvršava ugovorne obaveze.

SSSS nije iselio to društvo već je to, kako se navodi, učinio javni izvršitelj po nalogu suda.

"U skladu sa Ugovorom sa KUD 'Branko Cvetković' zahtevali smo samo redovno izmirivanje režijskih troškova, ali to društvo nije poštovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedinu obavezu da redovno održava prostorije i plaća komunalne troškove, pa su oni, znatno uvećani kamatama, padali na teret sindikata", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je SSSS još 1992. godine dao KUD-u "Branko Cvetković" poslovni prostor u centru Beograda na korišćenje bez ikakve naknade, "čime se odreklo značajnih finansijskih sredstava, u cilju negovanja i očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa zemlje".

Dodaje se da se "rukovodstvo KUD-a najmanje bavilo svojom delatnošću, već nelegalnim izdavanjem delova prostorija zbog čega je i adaptiralo prostor bez dozvole".

"Višegodišnje molbe i zahtevi da poštuju ugovor o poslovnoj saradnji i plaćaju režijske troškove nisu urodili plodom, pa su Sindikat Srbije i Crne Gore, a zatim i SSSS, kao pravni sledbenik, bili prinuđeni da se obrate sudskim organima radi prinudne naplate duga i raskida ugovora", navodi se u saopštenju.

Spor je, kako je istakao SSSS, trajao od '90-tih godina i završen sudskim raskidom ugovora 2008. godine i tužbom pokrenutom pred sudom za njihovo iseljenje.

Dodaje se da je SSSS u naredne tri godine uspeo da sudskim putem naplati veći deo svojih potraživanja.

"Tek posle osam godina javni izvrštelj je sproveo sudsko izvršenje o iseljenju, što je i učinjeno ovih dana", stoji u saopštenju.

Predstavnici KUD-a, pema navodima SSSS, "manipulišu prezentujući neistinite informacije, kako bi predstavili sindikat kao organizaciju koja onemogućava okupljanje mladih i poštovanje naše tradicije".

SSSS, kako se navodi, zahteva od nadležnih organa da "izvrše uvid u finansijsko poslovanje KUD-a, prihode koje su ostvarivali tokom korišćenja prostora i uvid u ugovore o podzakupu sa vlasnicima diskoteka".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.