Nišlije obišle svoj grad kao turisti

Izvor: Megafon.co, 19.Feb.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije obišle svoj grad kao turisti

Kada posetite neki novi grad kao turisti, informacije o njemu možete da nađete i na internetu. Ali one zanimljivosti, dušu grada i prave pikanterije možete samo da čujete od meštana i turističkih vodiča. I mi smo saznali nešto novo o Nišu – gradu u kome živimo.
“Dok nisam počela da se bavim ovim poslom, nisam znala uopšte kako je naselje Marger dobilo ime. I kafana Marger. A to je sve zbog vlasnika kafane Đoka, koji nije umeo lepo da izgovori slovo K, nego je govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << G. U kafani se igrao bilijar, a gazda je markirao partije. S obzirom na to da nije lepo izgovarao K, govorio je marGirao i odatle potiče i naziv Marger”, otkriva nam Aleksandra Zdravković, turisički vodič.
Povodom Svetskog dana turističkih vodiča koji se obeležava 21. februara, Udruženje turističkih vodiča Niša, Turistička organizacija Niša i Narodni muzej organizovali su besplatno razgledanje grada na Nišavi. Dve ture autobusom i jednu pešačku.
A kako je to izgledalo pogledajte u videu.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Misty – Slynk
“Obilazimo prvo Čegar, posle toga idemo do Ćele Kule, Muzej nam je otvorio vrata i dao je besplatno ulaz za sve naše građane i za sve putnike koji danas idu. Posle toga idemo do Logora na Crvenom krstu, Bubanj i vraćamo se u centar grada do Trga Kralja Milana”, objašnjava Violeta Aleksić, turisički vodič.
Nišlije su sa zadovoljstvom iskoristile priliku da kao turisti bolje upoznaju svoj grad ili se podsete onoga što su o njemu zaboravili.
“Uvek se čuje nešto više, nešto što niste znali, tako da je baš divno”, kaže jedan Nišlija, dok njegova sugrađanka dodaje: “Znači mnogo jer niko od nas nema vremena da sedne, pa da pronalazi na internetu ili da čita te istorijske činjenice. Učili smo mi sve to u školi. Ali to se vremenom i zaboravi. Tako da je ovo lep način da se malo podsetimo i da lepo provedemo dan.”
A šta strani turisti žele da znaju o Nišu? “Mnogi su čuli za cara Konstantina, ali nisu znali da je rođen u Nišu. Tako da je to ono o čemu volimo da pričamo turistima. Takođe, pričamo dosta o našem južnjačkom šarmu i meraku Nišlija. O tome kako su Nišlije gostoprimljive, što se naravno može i videti”, kaže Milica Filipović, turisički vodič.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.