Niš spreman za jubilej Milanskog edikta

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš spreman za jubilej Milanskog edikta

Državna svečanost, kojom se otvara godina jubileja, 17 vekova od donošenja Milanskog edikta počinje sutra u 19 sati u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina. Domaćin svečanog koncerta sretenjskog manastira je Ambasada Rusije u Srbiji.

Sve je spremno za početak obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta. Državna svečanost, kojom se otvara godina jubileja, je sutra u 19 sati u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina. Domaćin svečanog koncerta sretenjskog manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Ambasada Rusije u Srbiji.

Dan pre početka svečanosti u Nišu poslednje pripreme. Platoi ispred Narodnog pozorišta i doma Vosjke su ponovo popločani, prostor je uređen, a za one koji će biti u gradu, a neće prisustvovatzi ceremoniji, postavljen je video bim. Država i grad poslali su pozivnice za 540 zvanica.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić kaže da je interesovanje ogromno, ali da dvorana nije velika, pa su kapaciteti ograničeni.

Svečanosti u Nišu prisustvovaće najviše državno rukovodstvo, diplomatski kor i predstvanici verskih konfesija. Sutra se očekuje i dolazak članova jednog od najpoznatijih horova na svetu, sretenjskog muškog mansatira.

Ataše za kulturu Ambasade Rusije Jurij Pičugin kaže da je to za ambasadu, kao i celu Rusku federaciju velika čast, da budu domaćini ovog događaja od svetskog značaja.

"Izuzetno je bilo važno da svi zajedno sa Srbima, ne kao gosti, već zajedno sa srpskim narodom obeležimo događaj", naglasio je Pičugin.

U godini jubileja na prvom programu RTS-a sutra u 22.55 počinje emitovanje prve od 14 dokumentarnih serija o istoriji hrišćanstva, dok će direktan prenos svečanosti u Nišu biti prenošen na Drugom programu RTS-a od 19 sati.

Reditelj prenosa RTS-a Milan Kundaković kaže da će prenos biti rađen nasjevremenijom tehnologijom sa ekipom od 70 ljudi. "Nadam se da će gledaoci širom Srbije moći da uživaju u tom veličanstvenom događaju", rekao je Kundaković.

Naredni dodgadaj povodom obeležavanja godine Milanskog edikta, biće pozorišna predstava Konstantin-znamenje anđela, zakazana za 27 . februar u Nišu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.