Niš:Traži se koncesionar za  deponiju Keleš

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2016, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš:Traži se koncesionar za deponiju Keleš

Regionalna razvojna agencija "Jug" (RRA "Jug") odlučiće ovih dana kako će biti nastavljen tender za izbor koncesionara za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Keleš" kraj Niša, izjavio je danas direktor te agencije Bojan Avramović.

On je rekao za Betu da će do toga doći pošto koncesionar nije izabran u prvom a ni u ponovljenom tenderskom pozivu.

"U trećoj fazi tendera koncesionar može biti biran putem otvorenog i zatvorenog pregovaračkog postupka. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Verovatno ćemo odabrati otvoreni postupak jer omogućava da se na poziv javi veći broj ; kompanija", kazao je Avramović.

Prema njegovim rečima, na poziv RRA "Jug" za izbor koncesionara raspisan početkom godine prijavile su se dve kompanije iz Grčke, i po jedna iz Španije i Austrije, ali ni jedna od njih nije dostavila konkretnu ponudu.

"Glavni razlog za njihovo odustajanje je cena za tretman otpada i način naplate. Neki žele za tretman više od predviđenih 40 evra po toni otpada, dok neki zahtevaju naplatu preko gradske kase, a ne preko JKP 'Medijana'", istakao je Avramović.

On je podsetio da je koncesionim aktom koje su usvojli grad Niš i opštine Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Svrljig, Sokobanja, Merošina i Ražanj, definisana maksimalna cena za tretman otpada, kao i ostali uslovi pod kojima može biti sklopljen ugovor s koncesionarom.

"RRR 'Jug' neće zahtevati izmenu koncesionog akta ni u slučaju odustajanja kompanija zainteresovanih za gradnju 'Keleša'", naglasio je Avramović.

On je dodao i da bi viša cena značila drastično uvećanje računa za odvoženje otpada istakvaši da je to neprihvatljivo za građane u ovom delu zemlje.

"U slučaju nepronalaženja koncesionara alternativa za odlaganje otpada je uređenje ; jednog od polja na postojećoj gradskoj deponiji površine pet hektara. Time bi problem odlaganja otpada bio rešen u narednih deset godina", rekao je Avramović.

Prvi javni poziv javni poziv za izbor koncesionara Regionalnog centa "Keleš" raspisan je maja prošle godine ali je propao jer jedna kompanija koja se prijavila nije dostavila kompletnu dokumentaciju.

Prema prvobitnim najavama, gradnja "Keleša" trebalo je da krene u prvoj polovini ove godine i to na prostoru od deset hektara koji se nalazi između Niša i Doljevca.

Koncesionim aktom predviđeno je da koncesionar upravlja "Kelešom" narednih 25 godina, a grad Niš i sedam okolnijh opština obavezale su se da će koncesionaru godišnje predavati najmanje 82.000 tona komunalnog otpada.

Regionalnim centrom "Keleš" trajno bi bio rešen problem odlaganja otpada u ovom delu zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.