Niš: Kako se pravi animirani film

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Kako se pravi animirani film

Niš je ove godine 13. put za redom domaćin međunarodne kolonije animiranog filma. U okviru kolonije, koja traje do kraja nedelje, organizovan je i festival animiranog filma "Konstantinov znak".
Više od 40 mladih ljudi iz Rusije, Bugarske, Bosne i Srbije u Nišu uči osnovne tehnike izrade animiranog filma. Glavna tema ove godine je narodno verovanje i sujeverje i susret Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Nišu.

"Još od četvrte godine, ja se bavim crtanjem, išao sam u školu crtanja i to je u stvari neko novo iskustvo bilo za mene i došao sam ovde da istražujem i vidim kako je", kaže Uroš Vučković, iz Smederevske Palanke.
"Ovde sam drugi put, bila sam ovde i prošle godine i vrlo mi je zanimljivo i možemo mnogo da naučimo o animaciji", navodi Jekaterina Visockaja iz Rusije.
"Stvarno je sve odlično, sama organizacija i druženje. Upoznali smo nove prijatelje i naučili smo neke nove stvari", kaže Miljan Ilić, iz Zvornika.
U tome kako da naprave animirani film, učenicima pomažu iskusni mentori iz Slovačke i Srbije.
"Rad sa mojim mladim prijateljima je zaista divan. Oni uče da crtaju, ja im pomažem u tome, ilustruju i animiraju i od toga posle napravimo film", navodi Miroslav Regitko, mentor iz Slovačke.
Kolonija animiranog filma održava se već 13 godina i postala je prepoznatljiv simbol Niša.
"Jedino na ovakvim radionicama mogu da savladaju neke osnove animacije. Ne može baš sve preko interneta. Ovde dobijaju neka osnovna znanja, a oni najuporniji i najkvalitetniji će doći do akademije", kaže Dejan Dabić is studija SCF98.
Na festivalu animiranog filma koji se paralelno održava, biće prikazana 84 filma iz 31 zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.