Niš: Emituju program sa ulice

Izvor: Večernje novosti, 25.Okt.2012, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Emituju program sa ulice

NIŠ - U znak protesta što im je program isključen iz sistema kablovskih operatera SBB i „Kopernikus“ novinari i tehnika najstarije niške TV 5 program pod nazivom „Borba za Peticu“ emituju u centru grada, ispred „Kalče“. Istovremeno, na šest punktova u gradu organizovano je potpisivanje peticije kojom Nišlije traže da se spreči gašenje ovog medija. Podršku TV 5 dala je i lokalna samouprava, a odbornik prof. dr Igor Novaković (SPS) zatražiće pojašnjenje od RRA i razloge zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << se ova televizija uklanja iz kablovskog sistema. Zbog neplaćanja frekvencije avgusta ove godine RRA je „Petici“ oduzeo regionalnu frekvenciju, ali je program mogao da se prati preko kablovskih operatera. Međutim, izvršen je pritisak pa su SBB i „Kopernikus“ prekjuče prekinuli emitovanje. „Petica“ može još da se prati preko „Jotela“ ili na sajtu. - „Petica“ je primer sistemskog uništavanja nezavisnog medija na jugoistoku Srbije. Ne kažem da smo mi jedini nezavisni mediji, ali je činjenica da smo autentični medijski brend ovog grada kome se veruje. Da je to tačno, dokaz je i to što je podrška Nišlija masovna i iskrena. Nas je oduvek voleo narod, ali ne i političari - kaže Slađana Ostojić, glavna urednica, i dodaje da se dovodi u pitanje i sudbina 50 porodica zaposlenih u ovoj medijskoj kući. PODRŠKA LOKALNIH POLITIČARANA poslednjoj sednici Skupštine grada političari su im dali načelnu podršku, ali je pitanje koliko im to može pomoći. - Tražićemo za početak da nam RRA dostavi objašnjenje zašto je „Petica“ skinuta iz programa kablovskih operatera i da li su oni prva televizija u Srbiji koja je doživela takvu sudbinu - kaže odbornik socijalista prof. dr Igor Novaković. „Petica“ je prva privatna televizija u Nišu. Tri fizička lica (Dragan Čorbić, Borisav Jović i Danilo Lukić) i niško preduzeće „Delta matik“ zvanično su njeni vlasnici. Oni se povodom ove situacije ne oglašavaju, niti su na bilo koji način pokazali interesovanje da spasu televiziju od propadanja. - Ne želimo nikog da opravdamo niti da štitimo ali je činjenica da nas je kao i sve druge pogodila ekonomska kriza. Mi se ne borimo za opstanak preduzeća, nego televizije koja je sinonim objektivnog novinarstva. Za poslednje tri godine nismo dobili ni dinara iz buxeta dok su druge, takođe privatne televizije, imale finansijsku pomoć - navodi Ostojićeva i dodaje da su novinari spremni da 24 časa ostanu na ulici i emituju program. - Ne možete kupiti poverenje gledalaca. Za 24 časa prikupili smo 4.000 potpisa Nišlija - kaže dugodišnji novinar Miodrag Stanković.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Podrška TV5 u borbi za opstanak (video)

Izvor: RTV 5, 26.Okt.2012, 18:23

Tačno u podne, na platou ispred Kalče u centru Niša, kao i prethodnih dana, u programu uživo, u Borbi za Peticu, učestvovali su mnogobrojni gradjani, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, javne ličnosti Niša. TV5 je na ulicama Niša, u znak protesta zbog ukidanja kablovskog emitovanja.. Uporedo...

Nastavak na RTV 5...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.