Izvor: Nezavisne Novine, 28.Dec.2016, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić najavio posjetu Sarajevu u februaru

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posjetiće Sarajevo najvjerovatnije u februaru 2017.

Nikolića je u posjetu Sarajevu pozvao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

"Nadam se da ćemo imati tu posjetu u februaru i time otvoriti mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje da se pozitivno razvijaju", rekao je Ivanić novinarima poslije sastanka sa Nikolićem u Predsjedništvu Srbije.

Izrazivši zadovoljstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << susretom sa predsjednikom Nikolićem, Ivanić je podsjetio da je u prošlosti, kako je rekao, bilo određenih problema sa posjetom Nikolića Sarajevu i da su predstavnici Bošnjaka praktično već dogovorenu posjetu otkazali zbog hapšenja Nasera Orića.

"Nama, meni je stalo da Nikolić bude prisutan u Sarajevu jer je to neka vrsta pitanja i nacionalnog identiteta i dobrih odnosa dvaju zemalja. Imam podršku članova Predsjedništva BiH da pozovem predsjednika Nikolića jer bez saglasnosti trojice članova Predsjedništva to bi teško bilo ostvarivo", objasnio je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao i da Srbija ima stav u pogledu odnosa sa Sarajevom i Banjalukom.

"Srbija ima stav koji je više puta rekla, a to je da voli RS, da je emitovino vezana za Srbe u RS ali da poštuje teritorijalnu cjelovitost BiH. Dakle, emotivni odnosi, bliski odnosi sa Srbima u RS... ali to ne znači da nisu dobri odnosi sa Sarajevom.", rekao je Ivanić.

Dodao je da te dobre odnose sa Sarajevom potkrepljuju podaci o obimu ekonomske razmjene.

"Dakle, Republika Srpska, ali i BiH kao celin", jasan je bio Ivanić.

Upitan dokle se stiglo sa njegovom inicijativom o trojnom sastanku predstavnika Beograda, Sarajeva i Zagreba, Ivanić je rekao da se to jednog dana mora desiti, ali da se trenutno za to očito nisu stekli uslovi.

"Sve je značajno, svi bilateralni sureti, pa i taj trougao Beograd, Zagreb, Sarajevo. Očito da se još nisu stekli uslovi", rekao je Ivanić.

Na pitanje kako vidi stanje u regionu, Ivanić kaže da je ono, po njegovom mišljenju, najlošije u posljednjih 10 godina.

"Neke stvari koje su tada bile moguće, danas nisu", zaključio je Ivanić i dodao da postoje određene pretpostavke kako bi se stvari vratile u normalu, a to je prije svega odustajanje od ekstremizma i ekstremnih političkih pristupa.

"Bojim se da je suštinski dobar dio aktuelnih političara previše suštinski orijentisan na sukob kao način opstanka na vlasti", zaključio je Ivanić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nikolić prihvatio poziv da poseti Sarajevo

Izvor: Beta, 28.Dec.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetiće Sarajevo najverovatnije u februaru 2017.Nikolića je danas u posetu Sarajevu pozvao predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić."Nadam se da ćemo imati tu posetu u februaru i time pokazati mogućnost da odnosi BiH i Srbije nastave dalje...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.