Nikola Šainović od srede na slobodi

Izvor: B92, 22.Avg.2015, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Šainović od srede na slobodi

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, vraća se u sredu uveče u Beograd, posle odsluženja dve trećine kazne, saznaju "Večernje novosti".

Šainović je odslužio dve trećine 18-godišnje kazne u zatvoru u Švedskoj.

Prvostepenom presudom 2009. godine osuđen je na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na KiM, ali mu je u žalbenom postupku kazna smanjena na 18.

Zahtev za puštanje na slobodu 24. avgusta branioci Nikole Šainovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podneli su početkom leta, u junu. Međutim, švedske vlasti izračunale su da dve trećine kazne ističe 26. avgusta, odnosno dva dana kasnije nego što tvrde u Hagu.

Nikola Šainović prijavio se za saradnju sa Haškim tribunalom u maju 2002. Prvostepenom presudom 2009. godine osuđen je na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na KiM, ali mu je u žalbenom postupku kazna smanjena na 18. Njegov branilac Toma Fila tokom celog postupka pokušavao je da dokaže da Šainović nije mogao biti najbliži Miloševiću, ni po "komandnoj" odgovornosti, ni inače, jer je sve vreme bombardovanja 1999. uz Miloševića bio tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović.

Osim toga, Šainović u to vreme nije čak ni bio na Kosovu. U to da je presuda pogrešna, uspeo je da ubedi dvojicu od petorice članova sudskog veća. Jedan je smatrao da Šainović nije kriv, a drugi da presuda treba da glasi drugačije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikola Šainović od srede na slobodi

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2015

Bivši potpredsednik Vlade SRJ, Nikola Šainović, vraća se u sredu uveče u Beograd, posle odsluženja dve trećine kazne...Šainović je odslužio dve trećine 18-godišnje kazne u zatvoru u Švedskoj. Prvostepenom presudom 2009. godine osuđen je na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina počinjenih...

Nastavak na Radio 021...

Odslužio kaznu:Nikola Šainović u sredu u Beogradu

Izvor: Mondo, 22.Avg.2015

Bivši potpredsednik Vlade SRJ, Nikola Šainović vraća se u sredu uveče u Beograd, posle odsluženja dve trećine 18-godišnje kazne u zatvoru u Švedskoj, saznaju Večernje novosti...Foto: Screenshot Youtube..Zahtev za puštanje na slobodu 24. avgusta Šainovićevi branioci podneli su u junu. Švedske...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.