Nikeziću neustavno produžavan pritvor

Izvor: RTS, 23.Jul.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikeziću neustavno produžavan pritvor

Ustavni sud utvrdio da je Zvonimiru Nikeziću, optuženom u aferi "Azotara", povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora. U toku prikupljanje jemstva za njegovo puštanje iz pritvora, kaže Nikezićev branilac Zdenko Tomanović.

Vlasniku konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe u aferi "Azotara", povređeno je ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora, utvrdio je Ustavni sud Srbije.

Odluka će u najskorije vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srbije", navodi se u pisanoj informaciji suda dostavljenoj Tanjugu.

Sud je prihvatio ustavnu žalbu Nikezića zbog kršenja prava na ograničeno trajanje pritvora zajamčenog članom 31 Ustava Republike Srbije.

Na sednici Velikog veća 18. jula utvrđeno je da je rešenjima Apelacionog suda u Beogradu od 21. marta 2013. godine i od 4. aprila 2013. godine podnosiocu ustavne žalbe povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, zajemčeno odredbom člana 31 stav 1 Ustava Republike Srbije, navodi se u informaciji Ustavnog suda.

Nikezić je u pritvoru od 24. novembra prošle godine, a ovo je prvi put da Ustavni sud, dok je okrivljeni u pritvoru, sagleda neustavnost produžavanja pritvora.

Specijalni sud u Beogradu doneo je prošle sedmice, po nalogu Apelacionog suda, novu odluku, prema kojoj on može da bude pušten iz pritvora ukoliko položi jemstvo od milion evra, umesto 2,2 miliona evra, koliko je prethodno utvrdio.

Nikezićev branilac Zdenko Tomanović rekao je danas Tanugu da je u toku prikupljanje založnih izjava radi upisa hipoteka na ime jemstva.

Očekuje da će sud u najkraćem roku pustiti Nikezića na slobodu, pošto se okonča procedura zalaganja nekretnina.

Nikezić je uhapšen zajedno sa nekadašnjim ministrom poljoprivrede Sašom Draginom i petoricom vlasnika privatnih firmi, posle čega je istraga još dva puta proširena, a 21. maja je podignuta optužnica protiv njih i 19 osumnjičenih u aferi "Azotara".

Tužilaštvo optužnicom tereti Nikezića, "kao rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP-a 'Azotara' u restrukturiranju, za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekavanju, a u vezi sa prodajom regresiranih mineralnih đubriva u 'Azotari' Pančevo od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno Uredbama Vlade Srbije".

Bivši ministar poljoprivrede Dragin optužen je za zloupotrebu službenog položaja.

Među optuženima su bivši rukovodioci u "Azotari", pojedinci iz državnih poljoprivrednih preduzeća, kao i izvestan broj vlasnika i direktora u privatnim agro-firmama.

Oni se osumnjiče u vezi sa dešavanjima u prometu regresiranog mineralnog đubriva koje je bilo namenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima za poljoprivrednu proizvodnju u kojima država ima svoj kapital.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud: Nikeziću povređeno pravo na ograničeni pritvor

Izvor: Radio 021, 23.Jul.2013

Ustavni sud utvrdio je da je Zvonimiru Nikeziću, optuženom za zloupotrebe u aferi "Azotara", povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.