Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije ponuđeno rješenje za Mostar

SARAJEVO - Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finasiranju političkih stranaka privela je kraju višemjesečni rad.

Branko Petrić, predsjednik radne grupe, istakao je da će u iduću srijedu biti održana posljednja sjednica ove grupe na kojoj će dokumenti biti potpisani i upućeni u parlamentarnu proceduru.

On je sa žaljenjem konstatovao da radna grupa nije ponudila rješenje za grad Mostar i da se nada da će, u skladu sa ranijim zaključcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << politički faktori u najskorije vrijeme naći rješenje i uputiti ga u proceduru po hitnom postupku tako da bi izbori na vrijeme mogli biti raspisani za sve općine i gradove u BiH 2. ili 3. maja.

On je rekao da su pitanja koja su fundamentalnog karaktera za izborni proces, a koja su otvarana u CIK-ovom izvještaju o radu, bila na dnevnom redu današnje sjednice.

"O tome je raspravljano ali se nije došlo do neke značajnije saglasnosti o izmjenama. Stanje ostaje kao što je bilo", rekao je Petrić govoreći o tehničkim procedurama u toku izbora.

Jedno od takvih pitanja, istakao je Petrić, bilo je i pitanje cenzusa.

"Povećanje cenzusa nije dobilo potrebnu većinu. Ostaje postojeći cenzus, a ostaju i postojeća rješenja imena. Mi imamo otvorene liste. Došlo se do jednog rješenja unutar stranačkih lista. Tu se znatno diže cenzus na 30 posto, koji je bio 5 posto, a tiče se pomjeranja kandidata unutar stranačkih lista, koje stranka potvrdi i preda u CIK. To, na prvi pogled, izgleda mnogo, ali nije ako se uzme da su liste otvorene i da se glasovi na otvorenoj listi mogu davati svim kandidatima", rekao je Petrić.

Navodi kako se godinama govori da su birački odbori najslabija karika u izbornom procesu ali ni ovaj put radna grupa nije pronašla adekvatno rješenje da se potpuno otkloni mogućnost malverzacija.

"Sa više od 98 posto biračkih odbora nema problema. Kod ostalih, u pitanju su određene nezakonite radnje, zbog kojih CIK odstranjuje iz izbornog procesa stotine onih koji su se ogriješili o izborne propise i novčano ih kažnjava", kaže on.

Lazar Prodanović, član radne grupe, kazao je da je dogovoreno da kazne za one koji budu kršili izborni proces budu veće te da, nažalost, ni ovaj put nije riješeno pitanje "Sejdić - Finci".

Dodaje da su do sada usvojena 32 amandmana, a koji se odnose na izborni zakon.

Borjana Krišto, član radne grupe, konstatovala je da je zabrinjavajuće što pitanje izbora u gradu Mostaru još nije riješeno te da HDZ BiH čini sve da u okvirima Izbornog zakona dođe do implementacije odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče grada Mostara.

"Naravno, to rješenje i prijedlozi ne ovise samo od jedne strane i jedne političke opcije nego i od drugih. U okviru toga moramo tražiti rješenja, kao i za ostale druge stvari i neriješene probleme u BiH", rekla je Krišto.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.