Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2016, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije lako pod zemljom zarađivati hljeb

SARAJEVO - Uslovi u rudnicima bolji su nego prije godinu dana, mada nisu na nivou koji bi radnici željeli, primanja su redovna, a raste i broj rudnika koji pozitivno posluju, istaknuto je danas povodom Dana rudara u FBiH.

Mladi rudar Alem Muratović iz Rudnika mrkog uglja Breza kaže da su uslovi nekada dobri, a nekada loši.

"U redu je sve što se tiče sredstava, ali da siđete pod zemlju nije lako. Hljeb je to sa sedam kora. Ako silazim u jamu svaki dan, znači, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << plašim se hoću li izgubiti život. Svaki dan mi je to što jest. Moram da radim i navikao sam na to. Dedo mi je bio rudar, a i ja sam počeo s tim", ispričao je Muratović, koji je počeo raditi u rudniku prije tri godine, sa 22 godine.

S druge strane, rudari žale za tri izgubljena života kolega u ovoj godini, među njima mladića od 21 godinu.

"Mjere sigurnosti su nešto na čemu se svaki dan mora raditi. Nova investiciona faza koja je počela podiže sigurnost na radu na viši nivo, jer se njome u rudnike instalira trenutno najsavremenija oprema koja se može naći na tržištu", rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Pojasnio je da će u okviru nove investicione faze u rudnike, koji su u sastavu Koncerna "Elektroprivrede BiH", u naredne tri godine biti uloženo 320 miliona KM, te je već potpisan ugovor za nabavku novog širokog čela za jamu Raspotočje rudnika Zenica, završen je remont čela u rudniku Kakanj, počela je instalacija novog čela u jami Begići rudnika Kakanj, a očekuje se novo čelo u jami Mramor rudnika Kreka.

U Sindikatu radnika rudnika kažu da se popravlja i stanje kada su u pitanju plate i one u prosjeku iznose 900 do 1.000 KM za jamske radnike, ali da ni taj iznos nije adekvatan trudu i poslu koji rudar obavlja.

Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju u "Elektroprivredi BiH", istakao je da su od 2011. do 2015. godine zabilježeni ogromni gubici i pad proizvodnje od milion tona uglja, ali da su ove godine rudnici ostvarili veću proizvodnju za 400.000 tona, a gubitak od 107 miliona KM smanjen je za 50 miliona KM.

"Rudnici su uplatili 56 miliona KM obaveza i poreza. Investirano je 40 miliona KM. Gračanica, Đurđevik i Banovići će pozitivno poslovati. Očekujemo da Kakanj i Kreka od naredne godine pozitivno posluju. Milion tona koje su izgubljene očekujemo da budu vraćene sredinom 2018. godine", dodao je Ikanović.

Bajazit Jašarević, generalni direktor "Elektroprivrede BiH", kazao je da ako naredne godine ostvare planove, onda mogu reći da su došli do stabilnog poslovanja, a da će za izlječenje rana trebati i pet godina.

Fadil Novalić, premijer FBiH, tvrdi da su napravili velike pomake u radno-pravnom zakonodavstvu i proizvodnji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.