Nezavisnost okončala povratak Srba

Izvor: Politika, 04.Apr.2010, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost okončala povratak Srba

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, bukvalno je stao povratak raseljenih, izjavio je u šef Predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji Eduardo Arboleda.

Prema njegovim rečima, ove godine 5,5 miliona dolara je usmereno na izgradnju kuća i druga trajna rešenja za probleme izbeglica u Srbiji, a oko 4,7 miliona dolara biće obezbeđeno za istu vrstu pomoći interno raseljenim licima sa Kosova.

Uz ove programe koje radimo, naglasio je Arboleda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pokušavamo da omogućimo povratak raseljenih i sarađujemo sa svim faktorima da bi se povećao broj povratnika, poštujući pravo svakog čoveka da se vrati u svoj dom. Takođe, lobiramo kod međunarodnih donatora da nam daju što više novca koji je potreban za Kosovo, rekao je Arboleda, ističući da je UNHCR pokrenuo kampanju registracije raseljenih lica koja žele da se vrate na Kosovo.

On pretpostavlja da su, kada je proglašena nezavisnost Kosova, izbegli sigurno osećali da nisu tamo dobrodošli, što je razlog ograničenog broja povratnika. Drugi razlog je taj što je povratak težak proces, ukazuje Arboleda i objašnjava da mnogi ne pristaju da se vrate pod ponuđenim uslovima, već insistiraju da dobiju nove kuće, što UNHCR nije mogao da im obezbedi.

Prema podacima UNHCR, prošle godine na Kosovo se vratila 631 osoba. Pri tome, 184 osobe vratile su se uz pomoć UNHCR, 447 preko drugih organizacija, ali većina se vratila spontano.

Fonet

[objavljeno: 04/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.