Izvor: B92, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisno Kosovo prvi izazov

London -- Nezavisnost Kosova, približavanje EU, saradnja sa Hagom, ekonomske reforme - ključni su izazovi nove vlade Srbije, ocenjuje Rojters.

Nova koaliciona vlada, navodi britanska agencija, moraće da se suoči da neizbežnom nezavisnošću Kosova i da pokuša da prebrodi uticaj koji će to imati i na psihu nacije i na samu koaliciju. Srbi Kosovo smatraju svojim Jerusalimom, svetom zemljom mita i pravoslavlja, a gubitak Pokrajine mogao bi da izazove oživljavanje nacionalizma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vojislav Koštunica je izjavio da bi Beograd trebalo da zaoštri odnose sa zemljama koje bi priznale Kosovo, dok Tadić to odbacuje kao put u izolaciju od SAD i mnogih zemalja EU, dodaje Rojters.

Kada je reč o približavanju Evropi, Rojters navodi da bi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom mogli uskoro da se nastave, ali da je izručenje Ratka Mladića nužno za potpisivanje tog sporazuma.

Da bi postala kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da postigne političku stabilnost i ekonomski napredak i da ima dobre pokazatelje u zaštiti prava manjina, borbi protiv korupcije i reformi sudstva, navodi agencija i dodaje da se smatra da bi Srbija mogla da udje u EU između 2012. i 2015. godine.

Treći izazov za novu vladu je Haški sud, navodi Rojters i podseća da je, osim Ratka Mladića, još petoro optuženih za ratne zločine u bekstvu, među njima i Radovan Karadžić.

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte tražila je od EU da Srbiju drži podalje, dok oni ne budu uhapšeni, ali ona u septembru odlazi iz Tribunala, a novi tužilac možda neće toliko insistirati. Tribunal treba da se zatvori do 2010, navodi Rojters.

Privreda Srbije koja se, kako se dodaje, još oporavlja od rata, sankcija i hiperinflacije iz vremena Slobodana Mloševića, od svrgavanja njegovog režima beleži prosečan godišnji rast od 5,5 odsto i Srbija ima stabilnu valutu, jednocifrenu inflaciju i rast ulaganja.

Ali, trećina stanovništva je nezaposlena, a prosečna mesečna plata iznosi 320 evra, navodi Rojters i dodaje da će nova vlada morati da poboljša životni standard i da se pozabavi socijalnom stranom privatizacije mnogih državnih "džinova", uglavnom u sektoru usluga i saobraćaja.

Agencija podseća da bi nova vlada Srbije trebalo da bude izabrana danas pre ponoći, pošto su "umereni nacionalnista", premijer Vojsilav Koštunica, i "prozapadni predsednik", Boris Tadić, u petak postigli dogovor o koaliciji.

Na Zapadu je to dočekano s olakšanjem, zbog straha da bi krhka demokratija u Srbiji ponovo mogla da sklizne u nacionalizam, ocenjuje Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.