Nezakonito do državljanstva BiH?

Izvor: B92, 09.Jun.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonito do državljanstva BiH?

Beograd -- Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić dobio je državljanstvo BiH na nezakonit način, izjavio je za "Politiku" izvor blizak Ministarstvu bezbednosti BiH.

Zukorlić je dobio BiH državljanstvo na nezakonit način na koji su, kako navodi izvor "Politike", BiH državljanstva dodeljivana, i to samo po osnovu ratnih zasluga, i osobama afroazijskog porekla, takozvanim mudžahedinima.

Isti izvor lista tvrdi i da Zukorlića nema u evidenciji parlamentarne komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se bavila revizijom državljanstava.

Po Zakonu o državljanstvu BiH, koji važi od 1998. godine, državljanstvo te države mogli su dobiti samo oni koji su posedovali dokaz da su pre podnošenja zahteva boravili u BiH osam godina i to u kontinuitetu.

Zukorlić je tokom nedavne posete Srebrenici najavio da će uskoro prijaviti boravak na teritoriji te opštine u BiH i izvaditi ličnu kartu kako bi mogao da glasa na predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici.

"Moj motiv za ovaj gest je prevashodno moralno patriotske prirode. Moja savest, moja kultura i vera me teraju da uradim ono što mogu za otklanjanje jedne velike nepravde", kazao je tada Zukorlić i naglasio da bi "oduzimanje" Srebrenice od Bošnjaka bilo ravno najavi "jednog opšteg moralnog civilizacijskog kraha".

On je tada rekao i da ima državljanstvo BiH već 15 godina, sa adresom u Sarajevu, prenosi "Politika".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.