Neuspešan napad Somalijskih pirata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspešan napad Somalijskih pirata

VAŠINGTON - Pirati su u blizini obale Somalije raketama i automatskim oružjem napali trgovački brod pod američkom zastavom, ali nisu uspeli da se na njega popnu i zauzmu ga, saopštili su vlasnici broda i američka vojska.

Posada broda "Liberti San" je neozleđena, ali je plovilo pretrpelo štetu, kaže se u saopštenju kompanije "Liberti Meritajm" sa sedištem u Njujorku, prenela je noćas agencija Rojters.

Kapetan je odmah zatražio pomoć od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << američke ratne mornarice, čiji brodovi patroliraju u toj oblasti, pa je dobio oružanu pratnju, kaže se u saopštenju američkih vojnih vlasti.

"Liberti San" prevozi američku pomoć u hrani namenjenu afričkim zemljama, poslatu iz Hjustona ka luci Mombasa u Keniji.

Ovo je drugi napad na brod pod američkom zastavom u poslednjih nedelju dana u toj oblasti. Specijalne američke snage u nedelju su ubile tri pirata i oslobodile američkog taoca Ričarda Filipsa, kapetana danskog broda "Maersk Alabama", koji je plovio pod američkom zastavom.

Somalijski pirati oteli su juče u blizini Roga Afrike dva teretna broda, a na treći otvorili vatru, saopštili su ranije predstavnici NATO sa portugalskog ratnog broda "Korte real", koji se nalazi u somalijskim vodama.

Pirati su prvo oteli grčki brod "Irene", koji je plovio pod zastavom Sent Vinsenta sa 22 filipinska člana posade, a zatim brod "Si hors", koji je plovio pod zastavom Togoa.

Na brod "Safmarin Ejža", koji je plovio pod liberijskom zastavom, pirati su otvorili vatru, ali nije poznato da li je bilo ljudskih žrtava.

Somalijski pirati su u Adenskom zalivu, koji spaja Evropu sa Azijom i Indijskim okeanom, oteli na desetine brodova i posada, tražeći milione dolara otkupnine.

Piratstvo je veoma unosan posao u Somaliji, severoistočnoj afričkoj državi, koja je bez centralne vlade od smaknuća diktatora Mohameda Siada Barea, 1991. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.