Neuspeli bojkot crnogorskih opozicionih stranaka

Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeli bojkot crnogorskih opozicionih stranaka

Vladajuća DPS oseća se sigurnom dok prepirke i apatija umanjuju potencijalne izazove.

21/01/2010

Brajan Salmi za Southeast European Times iz Podgorice -- 21/01/10

Opozicioni političari u Crnoj Gori već dugo se žale na izbore u zemlji, nazivajući ih nezakonitim, nedemokratskim i pod uticajem organizovanog kriminala. U znak protesta, tri najveće opozicione stranke saopštile su da neće predložiti kandidate za opštinske izbore u Mojkovcu 6. decembra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Koristeći to kao svoju prednost, Socijalistička narodna partija odlučila je da učestvuje na izborima nakon što je ranije nagovestila da će se pridružiti bojkotu. Ona je osvojila 13 od 31 mesta, dok je ostala mesta osvojila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS). Izlaznost je bila 70 odsto.

Taj korak dodatno ukazuje na probleme koji muče opozicione stranke. Prema rečima Mila Bečića, profesora političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore, opozicione stranke nemaju dovoljno sredstava za finansiranje i frustrirane su svojom nesposobnošću da se efikasno suprotstave DPS-u.

Opozicija je odlučila da bojkotuje opštinske izbore -- posle pretnje da će napustiti parlament -- kada opšti izbori 29. marta nisu doneli rezultat, rekao je Bečić.

"Oni su pokušavali [da bojkotuju parlament] već tri puta, ali to nikoga nije zanimalo. Oni nemaju legitimitet kod građana da to pokušaju ponovo, zato su došli na tu ideju [bojkota lokalnih izbora]", kaže Bečić. "A onda su promenili mišljenje i prepirali se između sebe".

On kaže da je stvarni razlog to što je opozicija toliko frustrirana svojom nesposobnošću da se suprotstavi DPS-u da je jednostavno odustala."Oni nemaju želju da učestvuju u igri", kaže on. "Nemaju novca; nemaju interesovanja da učestvuju".

Lider SNP-a Srđan Milić rekao je da će njegova stranka učestvovati na lokalnim izborima u Cetinju koji su sada zakazani za 7. februar zbog administrativnih grešaka. Druge opozicione stranke kažu da će nastaviti bojkot, uprkos kritikama, pa čak i podsmevanju u lokalnim medijima.

Napori za stvaranje ujedinjenog fronta za suprotstavljanje DPS-u nisu odveli nikuda. Jedna od stranaka koje učestvuju u bojkotu Pokret za promene (PZP), pokušala je da inicira savez u novembru, nadajući se da će podstaći političke stranke, aktiviste, intelektualce i lidere nevladinih organizacija da stanu pod isti barjak.

Inicijativa je propala kada su druge stranke odbile da se pridruže.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.