Neuspeh OEBS-a u Novom Pazaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2010, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeh OEBS-a u Novom Pazaru

NOVI PAZAR -

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Dimitris Kipreos danas se u Novom Pazaru sastao sa predstavnicima tri izborne liste za Nacionalni savet Bošnjaka (NSB), koji su u odvojenim razgovorima ostali pri ranijim suprotstavljenim stavovima.

Na junskim izborima za NSB, najviše mandata, 17 od 35 osvojila je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) čiji je nosilac bio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Kako su preostale dve liste - Bošnjačka lista (BL) sa 13 mandata i Bošnjački preporod (BP) sa pet većnika bojkotovale konstitutivnu sednicu Saveta, BKZ je uz pomoć dva većnika koji su predstavljeni kao da su sa liste BP, formirala Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Minsitarstvo za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, međutim, ne priznaje BNV.

Prvi sastanak predstavnika tri liste u nameri da bude formiran legalni i legitimni NSB, održan je krajem prošlog meseca u Beogradu na poziv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, a tom sastanku je prisustvovao i ambasador Kirpeos.

BKZ i posle najnovijih razgovora u Novom Pazaru insistira da je NSB formiran.

Predsednik NBS, dekan Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud Dudić ponovio je stav da njegovi članovi ne žele da budu saučesnici u, kako je rekao, kršenju zakona prilikom falsifikovanja mandata većnika sa liste BP.

Dudić je, međutim, nagovestio da bi pregovora možda i moglo biti, ali samo pod uslovom da nisu falsifikovane ostavke dvojice spornih većnika.

BL i njen predstavnik Muhedin Fijuljanin insistiraju da su za poštovanje izborne volje Bošnjaka, a predstavnik BP da oni imaju svojih pet legalnih predstavnika od kojih ne odustaju, a da među njima nisu dvojica koja su učestvovala sa BKZ u formiranju nepriznatog BNV.

Kipreos, koji boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru, juče je razgovarao s gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, posle čega je poručio da bi bila šteta za Bošnjake da se ne dogovore oko formiranja NSB.

Osnov za takav dogovor postoji, kazao je čelnik misije OEBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.