Netanijahu zove FR Jevreje u Izrael

Izvor: B92, 10.Jan.2015, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu zove FR Jevreje u Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je francuske Jevreje da se presele u Izrael.

Specijalni ministarski panel sastaće se sledeće nedelje da diskutuje o ohrabrivanju useljenja iz Francuske i drugih delova Evrope, rekao je Netanijahu.

"Želim da kažem francuskim i evropskim Jevrejima: Izrael je vaš dom. Ako se svet ne probudi, teorizam će pogoditi druga mesta", rekao je on, najavivši da će pokušati da poveća imigraciju Jevreja koji pate od "rastućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << talasa antisemitizma."

On je to rekao dan nakon što je četvoro francuskih Jevreja ubijenou košer supermarketu u Parizu. Najavio je da će svaki Jevrej koji želi da se preseli u Izrael biti dočekan "toplog srca i otvorenih ruku", preneo je Asošijeted pres.

Čak i pre smrtonosnog napada povećana je imigracija francuskih Jevreja u Izrael zbog antisemitizma. Prošle godine prvi put se iz Francuske uselilo najviše Jevreja u Izrael, pokazuju podaci Jevrejske agencije.

Skoro 7.000 novih imgranata je došlo lane, što je duplo više u odnosu na prethodnu godinu. Netanijahu je odlučio takođe da se pridruži svetskim liderima na masovnom mitingu solidarnosti u Parizu u nedelju.

On je prethodno zatražio od francuskog predsednika Fransoaa Olanda da se održi pojačana bezbednost u jevrejskim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.