Netanijahu obećao posebne puteve za jevrejske naseljenike

Izvor: B92, 06.Nov.2017, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu obećao posebne puteve za jevrejske naseljenike

Jerusalim -- Premijer Izraela Benjamin Netanijahu obećao je 57 miliona dolara za izgradnju bezbednih zaobilaznih puteva za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali.

Taj potez bi mogao izazvati gnev Palestinaca jer oni na toj teritoriji planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a glavni grad bi bio istočni Jerusalim.

Netanijahu je u Knesetu - izraelskom parlametu, rekao ožalošćenim porodicama ubijenih u palestinskim napadima, da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegova vlada posvećena popravljanju stanja puteva, osvetljavanju i pokrivenosti signalom mobilnih operatera, kako bi se takvi napadi sprečili.

On je rekao da vlada planira da uloži još 170 miliona dolara za druga poboljšanja uslova života naseljenika koji već dugo zahtevaju bolju infrastrukturu i protestuju ispred Netanijahuove rezidencije zbog nedostatka brige.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu zajedno s istočnim Jerusalimom u Šestodnevnom ratu 1967. godine, kada i pojas Gaze.

Izraelska vojska se povukla i jevrejski naseljenici su evakuisani iz pojasa Gaze 2005. godine.

Međutim, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusaalimu u 140 naselja živi više od 600.000 Izraelaca.

Međunarodna zajednica se protivi jevrejskim naseljima koje smatra nelegalnim i preprekom miru.

Izrael međutim veruje da sudbinu naselja valja rešiti za pregovaračkim stolom.

Pre današnje Netanijahuove najave finansiranja zabilaznih puteva, najavljena je izgradnja kuća za nove jevrejske naseljenike.

Palestinci puteve smatraju drugim načinom otimanja zemlje.

"Izraelski premijer na svim nivoima ubrzava naseljavanje", rekao je Nabil Šat, savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, dodavši da je jedini cilj da se uništi svaka mogućnost mirovnih pregovora zasnovanih na rešenju sukoba dva naroda, po modelu dve države.

Abas će danas doputovati u Saudijsku Arabiju, gde će s kraljem Salmanon bin Abdulazizom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom razgovarati o pomirenju svog sekularnog, umerenijeg Fataha i ekstremističkog Hamasa.

Na dnevnom redu su i ideje za obnavljanje pregovora o miru s Izraelom, ;predstavljene tokom nedavne posete Saudijskoj Arabiji Džareda Kušnera, zeta i savetnika predsednika SAD Donalda Trampa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanijahu: Gradićemo zaobilazne puteve na Zapadnoj obali

Izvor: N1 televizija, 07.Nov.2017, 00:24

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je obećao 57 miliona dolara za izgradnju bezbednih zaobilaznih puteva za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali...Taj potez bi mogao izazvati gnev Palestinaca jer oni na toj teritoriji planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i pojas Gaze,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.