Netanijahu i Karter o Iranu, ali novinarima ništa

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu i Karter o Iranu, ali novinarima ništa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao se u Jerusalimu sa ministrom odbrane SAD Eštonom Karterom.

Međutim, Netanijahu ništa nije rekao o nuklearnom sporazumu sa Iranom kada su se nakratko pojavili pred novinarima.

Posle kratkog rukovanja brzo je poveo Kartera uz stepenice u kabinet premijera, na očigledno iznenađenje gosta što je izbegao da javno kritikuje nuklearni sporazum s Iranom.

Kasnije, obraćajući se američkim, francuskim, belgijskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << britanskim i jordanskim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi u Jordanu, Karter je pomenuo da je Netanijahu bio otvoren iza zatvorenih vrata.

"Premijer je jasno rekao da se ne slaže s nama u odnosu na nuklearni sporazum s Iranom, ali prijatelji mogu da se ne slažu", rekao je Karter, istakavši da mu je cilj da održi vojne odnose dve zemlje saveznice i da obeća da će SAD ponuditi više saradnje u zajedničkim odbrambenim projektima, poput raketne odbrane.

Karterov savetnik, koji je prisustvovao razgovorima u Jerusalimu, kasnije je rekao novinarima da je Netanijahu otvoreno izrazio protivljenje sporazumu s Iranom, ali se nije naljutio, niti ga je Karter uznemirio, preneo je Asošijeted pres.

Netanijahu je izrazio isto protivljenje sporazumu kao ono koje je saopštio javno više puta nakon što je potpisan u Beču prošle nedelje, dodao je anonimni savetnik.

Izraelski lider je ponovio da će Iran iskoristiti novac, odmrznut zahvaljujući ukidanju međunarodnih ekonomskih sankcija, da ubrza podršku libanskom Hezbolahu koji preti Izraelu.

Karter je odgovorio da SAD smatra da će Iran veći deo tog novca iskoristiti da popravi stanje u teško narušenoj ekonomiji.

Šef Pentagona je doputovao u Izrael u nedelju, na početku jednonedeljne turneje po Bliskom Istoku, s ciljem da uveri saveznike SAD, koji brinu zbog sporazuma s Iranom, u podršku svoje zemlje i da proceni napredak vazdušne kampanje koalicije protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

On je prvi visoki član vlade SAD koji se sastao sa Netanijahuom od potpisivanja sporazuma šest velikih sila s Iranom.

Netanijahu je taj sporazum nazvao zapanjujućom istorijskom greškom, dok Karter tvrdi da je dobar.

Karter putuje sutra u Džedu u Saudijsku Arabiju da se sastane sa saudijskim liderima, koji takođe brinu zbog tog sporazuam, jer misle da će povećati moć i uticaj Irana u Zalivu i šire.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Netanijahu javno ništa o Iranu

Izvor: Blic, 22.Jul.2015, 00:49

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastao se u utorak u Jerusalimu sa ministrom odbrane SAD Eštonom Karterom, ali nije ništa rekao o nuklearnom sporazumu sa Iranom kada su se nakratko pojavili pred novinarima...Netanijahu je posle kratkog rukovanja brzo poveo Kartera uz stepenice u kabinet premijera,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.