Izvor: Blic, 03.Avg.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu: Nulta tolerancija za jevrejske ekstremiste

Izraelski bezbednosni kabinet odobrio je u nedelju nove mere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince, posle napada proteklih dana, a premijer Benjamin Netanijahu je poručio da će njegova vlada imati "nultu toleranciju" za jevrejske ekstremiste.

Sve bezbednosne agencije su ovlašćene da "preduzmu neophodne korake kako bi privele odgo-vorne i sprečile slična dela", navodi se u saopštenju bezbednosnog kabineta.

Mere će obuhvatati "administrativni pritvor" pod kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritvorenici mogu da budu zadržani mesecima ili godinama bez optužbe, dodaje se u saopštenju.

Na nedeljnom sastanku vlade, Netanijahu je rekao da je Izrael ujedinjen protiv "kriminalaca među našim narodom".

Izrael je odlučan da se bori protiv "mržnje, fanatizma i terorizma sa bilo koje strane", kazao je izraelski premijer.

"To je pitanje osnovne ljudskosti i to je temelj naših prosvećenih jevrejskih vrednosti", istakao je on.

Mere su usledile nakon dva napada prošle sedmice koji su šokirali Izraelce, naveo je AP.

U petak, zapaljena je kuća jedne palestinske porodice na Zapadnoj obali, kada je nastradao 18-mesečni dečak, a sumnja se da su za napad odgovorni jevrejski ekstremisti.

U četvrtak, ultraortodoksni Jevrejin nožem je napao učesnike gej parade u Jerusalimu, a 16-godišnja devojka, koja je ranjena u tom napadu, preminula je tokom dana od zadobijenih rana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.