Nestali u akciji: Pronađeni američki bombarderi

Izvor: B92, 04.Dec.2022, 16:17

"Nestali u akciji": Pronađeni američki bombarderi

Istraživački tim sa Univerziteta Delaver i Pentagona otkrili su pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se srušili u Jadransko more pre 80 ​​godina.

Avioni, koje su koristile američke i britanske vazdušne snage tokom Drugog svetskog rata, srušili su se u more između Italije i Hrvatske, navodi Popular Mechanics, verovatno pretrpevši štetu u sukobu.

Nagađa se da su bombarderi možda pripadali 15. vazduhoplovnim snagama, sa sedištem u Fogi, u Italiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su obavljale misije bombardovanja širom južne Evrope.

Pronalaženje aviona pomoći će da se konačno otkriju okolnosti nestanka 23 pilota koji se skoro 80 ​​godina vode kao "nestali u akciji". Zanimljivo je da je bombardere tokom dvonedeljne misije u avgustu pronašao tim ljudi u kojem su bili hrvatski arheolozi, naučnici, ronioci i vojno osoblje koje je pomoglo u potrazi.

Takođe, u akciji potrage korišćeno je i AUV, odnosno autonomno podvodno vozilo. Reč je o robotima u vidu torpeda koji su, kako se piše, sonarom pročešljali dno Jadranskog mora u potrazi za mogućim olupinama aviona, sličan uređaj korišćen je 2014. godine prilikom traženja nestalog leta 370 Malaisia Airlinesa. Nakon što je AUV otkrio mogući trag bombaša, potragu su preuzeli ronioci koji su na kraju potvrdili postojanje olupine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.