Nestali dečaci pronađeni posle tri dana

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestali dečaci pronađeni posle tri dana

Pančevačka policija tragala za osnovcima Mihajlom Gorunovićem i Đorđem Đumićem, a oni se pojavili u Banatskom Brestovcu

Pančevo – Pančevo je ovih dana iskićeno flajerima sa kojih se smeši bucmasti plavušan Mihajlo Gorunović, učenik petog razreda Osnovne škole „Đura Jakšić". Izbezumljeni roditelji dečaka Milana i Srđan Gorunović od srede naveče nisu prestajali da pretražuju Pančevo i okolinu tražeći sina. Prema onome što se znalo, Mihajlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i njegov stariji drug Đorđe Đumić, učenik sedmog razreda iste škole, napustili su nastavu prošle srede, posle trećeg časa, a kući se nisu vratili. Njihovi drugovi svedočili su da su ih videli, zajedno, tog dana, oko 16 časova, u pančevačkom naselju „Tesla". I to je sve. Sve ostale dojave, i tvrdnje da su dečaci kasnije viđeni, policija je proveravala, ali pokazale su se lažnim.

I, dok su se u pančevačkoj policiji uzdržavali od svakog komentara, radeći jedino na tome da pronađu dečake, u petak, nešto posle 13 časova, stigla je vest da su dečaci pronađeni u vikendici strica Srđana Gorunovića, u Banatskom Brestovcu. Što je najvažnije, dečake je pronašao tamo sam Srđan Gorunović, pošto mu je dojavljeno da su dečaci u sredu po podne viđeni u autobusu za Brestovac. „Krivac" što su deca dva dana, i pored potere policije, bila u vikendici – jeste otac Mihajla Gorunovića, koji je izgleda zaboravio da policiji kaže da bi se deca mogla skloniti u selu udaljenom tridesetak kilometara od Pančeva, pa policija tamo nije ni tražila odbegle dečake. Gorunović kaže da ga je „zaveo pogrešan trag".

U pančevačkom Centru za socijalni rad, Zoran Albijanić i Lidija Panajotović, pedagog, kažu za „Politiku" da im je Đorđe Đumić poznat, jer je 2006. nekoliko dana odsustvovao od kuće. Ljudi iz Centra pozvani su tada u Dom za nezbrinutu decu „Spomenak" u Pančevu, jer im je, kažu, Đorđe došao zbog nesporazuma sa roditeljima. Na razgovoru u Centru za socijalni rad, dečak je u prisustvu majke, tada, ipak odbio da navede razloge za beg od kuće, koje je saopštio došavši u dom za decu bez roditeljskog staranja. Rade Barjaktarović, direktor Osnovne škole „Đura Jakšić", i Jasna Kapor, školski pedagog, sa nelagodnošću nam govore o onome što se dogodilo. Đorđev „izlet", vele, desio se pre no što je iz druge škole došao u njihovu, a i Mihajlo je promenio školu. Bilo je, kažu, malih problema s njihovom adaptacijom na novu sredinu. Ipak, blago i povremeno njihovo koškanje sa vršnjacima ne može se, kažu, nazvati problemom.

Milana Gorunović, Mihajlova majka, kaže da su, prema onome što ona zna, njen sin i dve godine stariji Đorđe počeli intenzivno da se druže pre dve nedelje. Verovatno će tek naknadni razgovor sa pedagozima i psiholozima pokazati zašto su se dvojica pančevačkih osnovaca, kao zalog novog prijateljstva, odlučili na beg, podigavši ceo grad na noge.

M. Šašić

[objavljeno: 08/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.