Nestaju glečeri na Himalajima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju glečeri na Himalajima

LONDON -

Novi snimci sa Mont Everesta, najvišeg planinskog vrha na Zemlji (8,848 metara), pokazuju da se tamošnji glečeri u poslednjih osam decenija tope alarmantnom brzinom.

Najnovije fotografije, čiji je autor američki alpinista Dejvid Briširs, ukazuju na značajno topljenje leda. Fotografije su snimljena na zahtev udruženja "Asia Society" sa istog mesta na glečeru Rongbuk na severnom delu Mont Everesta u Tibetu, prenosi britanski list Telegraf.

"Fotografije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razotkrivaju zapanjujuću istinu, a to je da led na Himalajima nestaje. U pitanju su alarmantni gubici ledene mase", izjavio je Briširs.

Pitanje topljenja glečera na Himalajima postalo je kontroverzno nakon što je naučno telo Ujedinjenih nacija moralo da se izvini javnosti, jer je greškom saopštilo da će glečeri na Himalajima nestati do 2035. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.