Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi na studentskim demonstracijama u Ljubljani

LJUBLJANA - Na studentskom i đačkom protestu u Ljubljani danas su izbili neredi pred slovenačkim parlamentom.

Studenti i đaci protestovali su zbog donošenja zakona o honorarnom radu, koji je u pripremi, smatrajući da on ograničava njihova prava na studentsku zaradu.

Učesnici demonstracija su zgradu parlamenta zasuli kamenjem i drugim predmetima i pri tom razbili više prozora. Protesti su počeli na Prešernovom trgu, a demonstranti su zatim došli pred zgradu državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta.

Od nereda se distancirala predsednica Studentske organizacije Slovenije Katja Šoba, koja je izjavila da se nada da će se "sada na strani vlade nešto promeniti".

"Ljudi su ljuti i ne žele takve promene što znači da nas (vlada) mora slušati", rekla je Šobe i oštro osudila nasilje koje su, kako je navela, izvodili pojedinci.

Prema njenim rečima, na protestu su bile i anarhističke grupe s kojima studentska organizacija nema veze i na koje ne može uticati.

Događaje pred parlamentom su, između drugih, osudili i premijer Slovenije Borut Pahor i predsednik parlamenta Pavel Gantar.

Studenti su današnjim protestom želeli da izraze protivljenje državnoj politici u uređivanju pitanja koja se tiču mladih, i da upozore na sporni zakon o honorarnom radu, izmene u politici stipendiranja i đačkoj ishrani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.