Neprijateljske izjave Đukanovića

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neprijateljske izjave Đukanovića"

Moskva -- Neprijateljske izjave Mila Đukanovića tokom njegove posete SAD, kao i pridruživanje Crne Gore EU u sankcijama protiv Rusije izazivaju duboko razočaranje.

Ovo je danas saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U Moskvi su obratili pažnju na nedavnu posetu predsednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sjedinjenim Državama. Iz usta crnogorskog rukovodioca u glavnom gradu SAD čuli su se pozivi da Crna Gora što pre bude primljena u NATO", navodi Ministarstvo.

Takođe, u svojim istupima Đukanović je dopustio neprijateljske izjave na račun Rusije, koje, zajedno sa pridruživanjem Crne Gore EU u sankcijama prema Rusiji izazivaju duboko razočaranje.

"Takve izjave i potez su u suprotnosti sa tradicijom prijateljstva i međusobnog razumevanja među narodima dve zemlje", navedeno je u saopštenju.

Đukanović se tokom posete Vašintonu sastao sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom sa zvaničnicima američkog Stejt departmenta, a održao je i predavanje u Atlantskom savetu.

Tada je ocenio da postoji međuzavisnost između krize u Ukrajini i "napora na destabilizaciji Balkana" ukazao da se u regionu "kao na rezervnom terenu, takođe oštro sukobljavaju pronatovska i antinatovska politika".

"Ukoliko se uspesi na nekim drugim, prividno udaljenim područjima, poput Sirije, Irana, Ukrajine, shvate kao ohrabrenje za antinatovsku politiku u regionu onda moramo dodatno biti zabrinuti za budućnost i stabilnost zapadnog Balkana, ali i kredibilnost NATO-a", ocenio je Đukanović tokom jednog od predavanja u glavnom gradu SAD.

Po njegovim rečima, signal iz Ukrajine treba na pravi način protumačiti i hrabro ući u dalje širenje evroatlantske zone stabilnosti, pre svega na prostoru Balkana.

"Crna Gora se tu preporučuje kao neko ko može biti prva naredna članica i poslužiti Alijansi, da i na takav način formuliše svoj odgovor na Ukrajinu", zaključio je Đukanović.

Što se tiče sankcija protiv Rusije, kojima se, po navodima ruskog MIP-a pridružila Crna Gora, zvanična Podgorica je ranije negirala takve medijske navode. Objašnjeno je da se Crna Gora, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU, pridružila sankcijama protiv bivšeg predsednika Ukrajine i članova njegovog režima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.