Nepoznate priče poznatih pisaca

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznate priče poznatih pisaca

Autor antologije "San o jabuci", književnik Dragan Lakićević, napravio je još jedan izbor ljubavnih priča čiji su autori svetski pisci 19. i 20. veka. U "San o plavoj svetslosti" ušle su nepoznate priče poznatih pisaca.

Posle antologije San o jabuci, književnik Dragan Lakićević napravio je još jedan izbor ljubavnih priča čiji su autori svetski pisci 19. i 20. veka. Antologiju San o plavoj svetlosti objavila je Srpska književna zadruga.

"Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u priči nema ljubavi, onda ona nije kompletna. I roman je priča, svi stari mitovi, legende Ilijada, bajke. Sve su to ljubavne priče, makar u svom jezgru, svom zametku", kaže Dragan Lakićević, priređivač knjige San o plavoj svetlosti.

Prema rečima autora, u njoj nema nijedne priče iz prethodne zbirke San o jabuci, a sve su male ljubavne studije. Lakićević kaže da priče ispisuju pisci među kojima su Zola, Jesenjin, Kami, Čehov, Apadajk, Borhes, Bucati, Singer, Hemingvej.

Kriterijum je da priča bude kvalitetna, da bude od poznatog pisca, ali i da bude priča manje poznata ili gotovo nepoznata našim čitaocima.

U ovoj knjizi nalazi se veliki broj novootkrivenih priča za koje samo retki čitaoci i poznavaoci usamljenih prevoda znaju.

"Kada je priča u pitanju, umetnička priča, pripovetka velikog pisca, onda je, čini se, glavni junak ipak ona, jer ona svojom lepotom i nekom psihoemotivnom energijom drži priču pričom", kaže Lakićević.

Za njega su Eva, Galina, Dina, Đurđina, Kordelija, Lola, samo neke od glavnih junakinja svetskih ljubavnih priča.

Autor ističe da, kao što su različita njihova imena, tako su i različita njihova lica, sudbine.

"Svaki čovek ima priču svog života. Jednu ili više ljubavi. Potrebna je iskrenost čoveka, a umetnički dar pisca da bi ta priča dospela do drugih, koji će se u njoj prepoznati", kaže Dragan Lakićević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.