Neophodna obnova putne mreže

Izvor: Beta, 17.Jun.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodna obnova putne mreže

BEOGRAD, 17. juna 2014. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije složili su u utorak da su putevi u Srbiji u lošem stanju i da je neophoda obnova putne mreže da bi se povećali bezbednost u saobraćaju i ekonomski razvoj.

Tokom rasprave o potvrdjivanju tri kredita od ukupno 273,8 miliona evra za rehabiltaciju puteva u Srbiji, poslanici vladajuće koalicije su podržali usvajanje tog zakonskog predloga, dok su iz opozicije izrazli sumnju u efikasnost korišćenja kredita i realizacije projekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
Poslanik opozicione Nove demokratske stranke (NDS) Janko Veselinović rekao je da ta stranka neće kočiti realizaciju ugovora o kreditima, ali je postavio pitanje kompetntnosti Puteva Srbije koji će biti nosilac posla, i menadžmenta tog javnog preduzeća koje vodi Zoran Drobnjak.

Veselinović je upitao da li nadzor nad tim projektima treba ponuditi čoveku pod čijom nadležnošću su projekti kasnili.

Ministarka gradjevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da će za kontrolu rehabilitacije putne mreže biti formiran poseban Nadzorni odbor u kojem će biti predstavnici ministarstava saobraćaja i državne uprave, predstavnci lokalnih samouprava i kreditora.

Ona je rekla i da je finansiranje održavanja putne mreže jedno od najvažnijih pitanja i da će u toku ove godine biti pronadjen stabilan model za finansiranje održavanja puteva.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković negodovao je zbog toga što se zakoni usvajaju po hitnom postupku i ocenio da se tokom rasprave u Skupštini raspravljao o stanju puteva, a ne o uslovima kredita.

Ministarska gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekla je da su zakoni upućeni na usvajanje po hitnom postupku da bi se tokom ove gradjevinske sezone uradilo što više.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić je ocenio da je dobro što je jasno definisano kako će se koristiti krediti, ali da se otvara pitanje stanja u budžetu Srbije, jer je očigledno da je za održavanje puteva godišnje potrebno oko 300 miliona evra.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) DJordje Milićević rekao je da će ta stranka podržati ratifikaciju tih ugovora o kreditima jer će omogućiti ulaganje u obnavljanje postojeće putne infrastukture i povećanje bezbednosti saobraćaja.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Katarina Rakić rekla je da je Srbija na 122 mestu od 144 zemlje po kvalitetu puteva, a da se na primer Albanija našla 40 mesta ispred Srbije.

"U to da nam je nephodna obnova puta može da se uveri svako ko je prešao 50 kilometa po putevima u Srbiji u bilo kojem pravcu", rekla je Rakić.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici: Neophodna obnova putne mreže u Srbiji

Izvor: Blic, 17.Jun.2014

Poslanici Skupštine Srbije složili su danas da su putevi u Srbiji u lošem stanju i da je neophoda obnova putne mreže da bi se povećali bezbednost u saobraćaju i ekonomski razvoj. ..Tokom rasprave o potvrđivanju tri kredita od ukupno 273,8 miliona evra za rehabiltaciju puteva u Srbiji poslanici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.