Neočekivan porast: Broj može i dalje da raste

Izvor: B92, 09.Okt.2020, 11:40

Neočekivan porast: "Broj može i dalje da raste"

Direktor italijanskog Instituta "Spalancani" profesor Ðuzepe Ipolito kaže da je porast novozaraženih od gotovo hiljadu više u odnosu na prethodni dan neočkivan.

Kako je naveo, na žalost nije isključeno da broj zaraženih i dalje raste.

Institut "Spalancani" je uticajna ustanova na čije se analize oslanja Naučno-tehnički komitet vlade koji prati epidemiološku situaciju u zemlji.

U poslednja 24 sata u Italiji je ponovo zabležen rekordan broj zaraženih, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupno 4.458 novih slučajeva.

Vlada sa zabrinutošču i pažnjom prati situaciju, na građane se apeluje da disciplinovano poštuju mere zastite, u kampanju su ukjljučeni i političari i poznate javne ličnosti.

Za sada, kako pise dnevni list "Il fato Kotidijano" nisu predviđene nove, oštrije mere, bar ne pre 15. oktobra kada ce vlada doneti novu uredbu u vezi sa kovidom19.

Najviše zarazenih je u juznoj regiji Kampanja, gotovo 800 novih slučajeva više u odnosu na prethodni dan.

Zabrinjava ne samo nagli porast, već i mogućnosti regije Kampanja da se efikasno suoči sa širenjem zaraze.

Prema mišljenju stručnjaka porast novozarazenih u Kampanji je posledica malog broja testiranih jer više testova omogućava brže i efikasnije otkrivanje svih kontakata zaražene osobe.

U regiji nedostaje i tampona za test, pa se u Napulju čeka i po pet sati da bi se obavilo testiranje na koronavirus.

Predsednik regije Vinćenco de Luka je zatražio od vlade pomoć ne samo u medicinskom materijalu već i osoblju jer regiji nedostaju lekari i medicinske sestre, a sada se pokazalo da je upitno i da li su bolnički kapaciteti kojima regija raspolaže dovoljni da zbrinu sve pacijente.

Mediji pišu kako je po novcu potrošenom na zdravstveni sistem regija Kampanja na prvom mestu u Italiji, ali da stanje u bolnicama ne odgovara utrošenom novcu.

Tužilaštvo ispituje 15 miliona evra potrošenih na izgradnju dve montažne kovid-bolnice na početku pandemije, jer se ispostavilo da sada nedostaje bolničkih ležajeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.