Nemar uzrok požara na Zagajičkim brdima

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemar uzrok požara na Zagajičkim brdima

Zahvaljujući nemaru i neodgovornosti onih koji pale strnjike po njivama, Zagajička brda, koja predstavljaju biser Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, pretvorena su u zgarište.
Vatra sa okolnih njiva, koja je u etapama gorela proteklih dana, progutala je gotovo celu površinu tog jedinstvenog područja, koje se prostire na više od 250 hektara. Izgorelo je svo nisko rastinje, što je dovelo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u pitanje opstanak retkih vrsta životinja.
Umesto jedne od retkih prirodnih terasa u Evropi i zaštićenog dobra, Zagajičkih brda, zatekli smo tužan prizor. Izgorelo je više od 200 hektara niskog rastinja, stradale su mladice hrasta lužnjaka specifičnog samo za ovaj loklaitet. Ugroženo je i stanište strogo zaštićenog slepog kučeta, koje sada nema čime da se hrani, pa postoji bojazan da će zauvek nestati sa ovog područja. Stradala je velika populacija ptica, insekata zaštićenih vrsta biljaka. Uzrok požara dobro poznat.
"Poljoprivrednici i meštani ne reaguju uopšte na apel, oni i dalje pale, teško se izlazi sa požarima na kraj, jako je nevreme, vetar duva , košavski je predeo, teško se gasi požar.Teren je nepristupačan gde vatrogaci ne mogu da izađu da ga ugase, putevi sui ma i gde ne može da se prođe", kaže Miroljub Radulov poljočuvar iz Kajtasova.
Za nekoliko sati izgorelo je stanište za više stotina zaštićenih i strogo zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta. Pre dva dana goreo je Mali pesak, još jedno zaštićeno područje u ovoj opštini. U poslednjih mesec dana u Belocrkvanskoj opštini dnevno gori i do 20 požara na različitim lokacijama.

"Vatrogasci su 24 časa bili na terenu. Izgoreli su mladi voćnjaci višanja, jabuka i drugog voća, izgorele su neke košnice sa pčelama, stradalo je mnogo drugih kultura. Palili su pored puteva, bilo je saobraćajnizh nezgoda. Mi smo 24 sata bili na terenu. Pokušali smo da pohvatamo izgrednike, međutim, to je nemoguće. Oni upale i pobegnu", objašnjava Saša Borisov, koordinator Poljočuvarsle službe Bela Crkva.
Oko 200 hektara zaštićenog dobar Zagajička brda izgorelo je isključivo ljudskim nemarom. Apeli nisu urodili plodom. U Beloj crkvi kažu da je jedino visoka novčana kazna rešenje za ovaj problem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.