Nemačka, zemlja plagijatora

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka, zemlja plagijatora

Da se u Kini pravi mnogo toga na štetu nemačke privrede zna svako. Ali manje je poznato da Nemačka već godinama drži neslavno drugo mesto, piše Dojče vele.

Nemačka je odmah posle Kine u vrhu izrade falsifikovanih proizvoda 

 

Direktor "Radne zajednice za zaštitu proizvoda i znanja" ( VDMA ) upravo je predstavio najnoviju studiju njegovog udruženja o lažiranju proizvoda. Od 2003. godine VDMA svake dve godine ispituje kompanije članice i svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << put je broj pogođenih sve veći.

 

- U najnovijem istraživanju imamo novi rekord: U međuvremenu je 70 odsto firmi pogođeno piraterijom. Šteta je oko 7,9 milijardi evra. Samo u našoj branši, u izgradnji mašina i postrojenja, i to samo za 2013. godinu. S prometom od gotovo osam milijardi evra moglo se stvoriti dodatnih 38.000 radnih mesta - računa Steffen Zimmermann.

Falsifikuje se gotovo sve što može doneti profit.

 

- Možete poći od toga da se prave čak čitave mašine. To znači da se falsifikuju metali ali i kompjuterski programi. Pa i rezervni delovi, ponekad čak samo dizajn. Unutra to često izgleda sasvim drugačije i često se tu ne realizuje funkcija. I ti su mi zapravo najdraži - kaže Zimmermann i dodaje da je kod takvih proizvoda dokaz podmuklih prevara zapravo jednostavan.

 

Upitani preduzetnici plagijatorima nazivaju pre svega konkurente.

 

- Na drugom mestu su takozvane podzemne fabrike, dakle one koje se nalaze u zadnjim dvorištima ili u garažama, gde se proizvodi u neverovatnim uslovima. Na trećem mestu su kupci i dobavljači, koji se takođe pojavljuju kao plagijatori -

Kina vodi, Nemačka na drugom mestu

 

Kada se pomenu radionice u zadnjim dvorištima, misli se na Kinu, uslovno rečeno, vodeću zemlju na tržištu kopija. 72 odsto svih otkrivenih plagijata potiču upravo otuda. Ipak, zaprepašćuje, kako se kaže u studiji VDMA, da sa 23 odsto gotovo svaka četvrta kopija dolazi iz Nemačke. Nemački falsifikatori potisnuli su time Tursku sa drugog mesta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Posle Kineza, Nemci najveći plagijatori

Izvor: BKTV News, 04.Maj.2014

Da se u Kini pravi mnogo toga na štetu nemačke privrede zna svako. Ali manje je poznato da Nemačka već godinama drži neslavno drugo mesto, piše Dojče vele.. . Direktor “Radne zajednice za zaštitu proizvoda i znanja” ( VDMA ) upravo je predstavio najnoviju studiju njegovog udruženja o lažiranju...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.