Nemačka zalupila vrata gostima iz Italije

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 21:02

Nemačka zalupila vrata "gostima" iz Italije

Nemačka vlada suspendovala je sporazum sa Italijom o dobrovoljnom prihvatanju izbeglica.

To je učinjeno zato što Rim ne poštuje svoje obaveze prema Dablinskim pravilima Evropske unije, izjavio je portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U okviru dobrovoljnog programa solidarnosti EU, Nemačka je obećala da će pomoći državama članicama koje su posebno opterećene migrantima tako što će primiti 3.500 ljudi, rekao je portparol, preneo je Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Nemačka je,kroz taj mehanizam, do sada primila 1.731 osobu iz drugih zemalja članica EU, uključujući 1.043 lice iz Italije.

Međutim, portparol je rekao da je Italija već neko vreme prestala da prima ljude koji se vraćaju iz Nemačke, a koji, prema Dablinskim propisima, zahteve za azil treba da rešavaju u zemlji u kojoj su prvi put zatražili azil.

Prema rečima portparola, ovo se odnosi na preko 12.400 ljudi, od kojih je samo 10 do sada prebačeno u Italiju.

Čim italijanska vlada bude počela da poštuje Dablinska pravila, mehanizam solidarnosti se može nastaviti, istakao portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.