Nemačka upozorava Zapad: Ove dve zemlje

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 19:23

Nemačka upozorava Zapad: Ove dve zemlje

Berlin -- Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio u članku za “Forin afers” da treba sprečiti stvaranje blokovske podele kao u Hladnom ratu.

Takođe je apelovao na izgradnju novih partnerstva. “Zapad mora da se zauzme za demokratske vrednosti i da zaštiti otvorena društva”, rekao je on i dodao da " takođe moramo da izbegnemo iskušenje da ponovno podelimo svet na blokove".

"To znači da uložimo sve napore u izgradnji novih partnerstava - pragmatično i bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ideoloških naočara", dodao je.

Šolc je posebno pomenuo Kinu i Rusiju, kao dve zemlje koje predstavljaju pretnju multipolarnom svetu, pri čemu je potrebno jače evropsko i transatlantsko jedinstvo kako bi se nadvladala ta pretnja.

“Transatlantsko partnerstvo ostaje ključno za suočavanje s izazovom ruske pretnje napada na savezničku teritoriju, dok kinesko okretanje prema izolaciji i njen pristup Tajvanu zahtevaju od Evrope i Severne Amerike da uspostave nova i snažnija partnerstva sa zemljama širom sveta”, napisao je nemački kancelar.

"Nemci nameravaju da postanu garant evropske bezbednosti kakvu očekuju naši saveznici, gradilac mostova unutar Evropske unije i zagovornik multilateralnih rešenja globalnih problema", napisao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.