Nemačka ukinula zabranu reklamiranja prekida trudnoće

Izvor: B92, 24.Jun.2022, 17:00

Nemačka ukinula zabranu reklamiranja prekida trudnoće

Berlin -- Nemačka je u petak ukinula zabranu reklamiranja usluge prekida trudnoće.

Za ukidanje člana krivičnog zakona o reklamiranju abortusa, na plenarnoj sednici su glasali svi osim poslanika opozicione demohrišćanske Unije CDU/CSU i desničarske Alternative za Nemačku.

Izbrisani član 219a zakona je zabranjivao oglašavanje abortusa, ali je, pretnjom tužbe, sputavao i lekare u objavljivanju medicinskih informacija o prekidu trudnoće. Pausova je agenciji dpa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla da oseća olakšanje. "Lekari konačno smeju da objave činjenice o abortusu bez straha od krivičnog gonjenja ili stigmatizacije," rekla je ministarka.

Od sada, žene u slučaju neželjene trudnoće mogu da se oslone na stručne savete i dobru podršku, dodala je Pausova.

"Abortus ne treba da bude krivično delo, već zdravstvena usluga," dodala je.

"Danas je veliki dan za nemačke lekare, a posebno za žene u našoj zemlji," rekla je. "Zdravlje žena i pravo da same odlučuju osnovne su slobode."

Odluku je pozdravio i ministar pravosuđa Marko Bušman, uz primedbu da je ukinuti zakon bio "apsurdan i neprimeren sadašnjosti."

Nasuprot tome, Biskupska konferencija Katoličke crkve u Nemačkoj izražava žaljenje što je ukinuta zabrana reklamiranja usluge abortusa.

Jedan portparol konferencije je ocenio da bi, umesto ukidanja, parlament bolje postupio da je preradio zakon i bolje razdvojio reklamu od objavljivanja medicinskih činjenica.

"Crkva smatra da bi takvo rešenje bolje služilo intersu žena i ustavom određenoj zaštiti nerođene dece," rekao je predstavnik crkve Matijas Kop).

Uz ukidanje odredbe 219a, zakonodavci su odredbe koje brane neprimerenog i potencijalno prevarno reklamiranje u kontekstu prekida trudnoće preselili pod druge članove krivičnog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.