Nemačka iščekuje za rat?; Zdravstvo mora biti spremno

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 12:32

Nemačka iščekuje za rat?; Zdravstvo mora biti spremno

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da nemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove, pa i za vojne sukobe.

"Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći", rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.

On je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se nemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukobe, širenje panike, prenosi DW.

Pre toga je socijaldemokratski političar rekao da se nemački zdravstveni sistem „osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe".

"Sedeti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Nemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povrđenih i iz drugih zemalja", rekao je Lauterbah.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje nemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon, kako je naveo, „razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu".

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promene do leta.

Istakao je da u kriznoj situaciji svaki lekar, svaka bolnica, svaka lokalna zdravstvena ustanova mora znati šta treba da radi.

"Potrebne su nam jasne podele obaveza, na primer, kako bi mogli bolje da rasporedimo povređene po bolnicama", rekao je Lauterbah.

Pored civilnih bolnica, Nemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu, podseća DW i dodaje da je zadatak ustanove, osnovane 1957., pružanje medicinske pomoći vojnicima nemačkih oružanih snaga koji su povređeni ili ranjeni tokom inostranih misija.

Bolnica ima 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 lekara i farmaceuta.

U Vajlerbahu, u okrugu Kajzerslautern, trenutno se gradi nova vojna bolnica SAD vredna više od milijardu evra, a od toga Nemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra.

To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države, a nova bolnica će biti mostom direktno povezana sa vazduhoplovnom bazom Ramštajn, navodi DW.

Vojna bolnica SAD imaće ukupno 4.680 prostorija, uključujući 120 sala za preglede i devet operacionih sala.

Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara i na klinici veličine 600x300 metara završe do kraja 2027. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.