Nemačka direktno podržava Haradinaja

Izvor: B92, 10.Mar.2019, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemačka direktno podržava Haradinaja"

Berlin je u više navrata javno pozvao Vladu u Prištini da povuče takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH.

Ipak Nemačka, zapravo, direktno podržava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, prenosi sajt Demostat pozivajući se na zapadne diplomatske izvore.

"Haradinaj i Nemci... insistiraju na očuvanju celovitosti Kosova, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država. U tom kontekstu, nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da nema promene granica na Balkanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je umnogome izazvano strahovanjima da bi se korekcijom granica Kosova otvorila Pandorina kutija za ostatak ovog regiona, odnosno da bi istim putem krenuli i Srbi i Hrvati u BiH i Albanci u Severnoj Makedoniji", citira sajt neimenovanog diplomatu.

O razočaranosti Beograda u Berlin govori, takođe, ovonedeljna poruka šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Dačić je novinarima rekao da "neke države igraju dvostruku igru oko Kosova", uz napomenu da "to nisu Sjedinjene Države", piše Demostat i dodaje da su diplomate "jedinstvene u oceni" da pri tome misli na Nemačku.

Iako uživa podršku Nemačke, pozicija Ramuša Haradinaja na "kormilu" kosovske vlade smatra se vrlo "nestabilnom i nesigurnom", s obzirom da Amerika, koja je najvažniji saveznik Prištine na Zapadu, insistira na ukidanju taksi, što je ovog vikenda tokom boravka na Kosovu ponovio i podsekretar SAD za politička pitanja Dejvid Hejl, ocenjuje se u tekstu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.