Nemačka: Detoniran eksploziv, i dalje potraga za Sirijcem

Izvor: B92, 08.Okt.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Detoniran eksploziv, i dalje potraga za Sirijcem

Hemnic -- Nekkoliko stotina grama "visoko nestabilnog" eksploziva pronađeno je u stanu u Kemnicu tokom potrage za Sirijcem osumnjičenim za planiranje bombaškh napada.

Prema informacijama "Bilda", u stanu u koji je upala policija živeo je 22-godišnji Džaberom Albakrom, imigrant iz Sirije, za kojim se traga.

Kako se navodi u poternici, Albakr je obučen u crnu duksericu sa kapuljačom i osumnjičen je za "pripremanje bombaškog napada".

"Fokus onlajn" javlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je neko vreme bio pod nadzorom policije i tajnih službi i da je planirao bombaški napad na jedan nemački aerodrom.

Tri osobe su privedene zbog sumnje da su povezani sa Sirijcem koji je planirao bombaški napad. U stanu je pronađeno nekoliko stotina grama eksploziva.

Portparol policije nemačke države Saksonije Tom Bernart izjavio je novinarima da su eksplozivi bili "relativno dobro sakriveni" u stanu, u kojem je ranije tokom dana izvedena racija. Oko 100 ljudi je evakuisano iz petospratne zgrade Kemnicu dok su pirotehničari uklanjali eksploziv, a zatim ga kontrolisano detonirali.

Nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore nemačke službe bezbednosti, objavila je da se veruje da je osumnjičeni povezan sa islamskim ekstremističkim grupama.

Bernhart je, međutim, rekao da policija i dalje pokušava da utvrdi šta bi mogla biti njegova motivacija, ali je rekao i da je taj Sirijac "poznat" nemačkoj obaveštajnoj službi.

Vlasti nisu objavile koliko dugo je taj osumnjičeni u Nemačkoj, a Bernhart je rekao da nije jasno da li je došao u velikom talasu azilanata 2015. godine, kada je Nemačka primila 890.000 ljudi, većinom Sirijaca, izbeglica iz građanskog rata.

Nemačka je nervozna posle dva napada prošlog leta koje Islamska država tvrdi da je izvela, sa više ranjenih i oba napadača mrtva. Još dva nedavna napada nisu povezana sa islamskim ekstremizmom, uključujući smrtonosnu pucnjavu u tržnom centru u Minhenu, ali strahovanja su ojačala.

Dve osobe koje su poznavale Al Bakra uhapšene su na železničkoj stanici u Kemnicu, a treća osoba je uhapšena u centru grada, rekao je Bernart.

U toku je njihovo ispitivanje, a policija se nada da će od njih dobiti neku informaciju koja će ih odvesti do osumnjičenog Sirijca.

Kako javlja nemački "Bild", oko 13 h čula se glasna eksplozija. Policija upozorava građane da ne izlaze na ulice i prate policijska obaveštenja. Obližnje ulice su zatvorene.

"Sumnjamo da se spremao teroristički bombaški napad", izjavila je portparolka policije iz Drezdena.

"Bild" javlja da je eksploziju izazvala policija prilikom pokušaja ulaska u stan. Policija zasad ne otkriva mnogo informacija i odbija da potvrdi nagađanja medija da je u stanu pronađena velika količina eksploziva.

"Sinoć smo dobili dojavu obaveštajnih službi o ozbiljnoj terorističkoj pretnji", rekli su za "Bild" izvori iz policije.

Policija je zamolila medije da ne objavljuju slike i informacije o akciji kako je ne bi ugrozili.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hemnicu pronađen eksploziv, troje privedeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2016

Nemačka policija saopštila je danas da je pronašla nekoliko stotina grama eksplozivnog materijala u stanu Sirijca, za kojim se traga zbog sumnje da je pripremao bombaški napad u gradu Hemnicu, kao i da je u pritvoru zadržala tri osobe, koje se dovode u vezu sa osumnjičenim...Policija je na Tviteru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.