Nema više besplatne putarine

Izvor: RTS, 23.Maj.2012, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više besplatne putarine

Od 1. juna vozačima koji neće da plate putarinu biće oduzimana saobraćajna dozvola dok ne izmire dug, umesto ranije prakse pisanja izjave. Neki vozači kamiona koji ne žele da plaćaju putarinu najavljuju blokadu naplatnih rampi.

Srbija je jedina zemlja u regionu gde možete koristiti auto put, ali prilikom naplate putarine, umesto novca, možete popuniti obrazac da novca nemate i da ćete, na časnu reč, jednoga dana platiti putarinu.Takvu mogućnost, uvedenu 80-ih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošlog veka, zloupotrebilo je nekoliko stotina hiljada vozača, koji su u poslednjih 20 godina Javnom preduzeću "Putevi Srbije" napravili dug od 158 miliona dinara.

Od prvog juna situacija na naplatnim rampama biće potpuno drugačija i u skladu sa pravilima koja važe u svetu. Pojačana kontrola i dežurstvo novog obezbeđenja onemogućiće one koji žele besplatno da koriste auto put.

"Ukidamo izjave i uvodimo nova pravila, a to je da će naše obezbeđenje zajedno sa saobraćajnom policijom oduzimati saobraćajne dozvole, isključivati vozila iz saobraćaja dok se dug za putarinu ne izmiri", kaže direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

U prošloj godini broj izjava o odbijanju plaćanja putarine premašuje 50.000, dok je na samom početku davnih osamdesestih jedva dostizao hiljadu. Broj neplatiša i visoki troškovi suđenja praktično su onemogućili sudsku naplatu.

"Vozači koji pare dobijaju od svojih vlasnika za plaćanje putarine zadržavaju i popunjavajući izjave dodatno zadužuju vlasnike firmi da naknadnom preko suda izmiruju dugovanja", ističe Milenko Caković, direktor Sektora za naplatu putarine u „Putevima Srbije".

Neki vozači kamiona koji ne žele da plaćaju putarinu najavljuju da će vozilima zaprečiti naplatne rampe i usporiti saobraćaj.

Šef naplatne rampe Bubanj Potok Nikola Milenković kaže da zastoja na naplatnim rampama neće biti jer su obezbedili dovoljno parking mesta za sve one koji odbijaju da plate putarinu a obezbedili su i službu obezbeđenja 24 časa na dan.

Ako bilo gde u Evropi izbegavate plaćanje putarine ili nemate nalepnicu kojom se putarina reguliše, policija na licu mesta oduzima vozilo, dok se ne plati kazna, koja iznosi od 150 do 800 evra. I posle kazne, plaća se i sama putarina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.