Nema rukovanja: Netanjahuov strah od koronavirusa raste VIDEO

Izvor: B92, 25.Feb.2020, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema rukovanja": Netanjahuov strah od koronavirusa raste VIDEO

Premijer Izraela prestao je da se rukuje tokom izborne kampanje, što se smatra znakom da raste zabrinutost zvaničnika od izbijanja zaraze koronavirusa.

Za vreme današnje posete svetilištu Pećina patrijarha u Hebronu Netanjahu je snimljen kako odbija da se rukuje s ljudima koje je sreo u tom gradu na Zapadnoj obali.

Na snimku se vidi da mu je na svetilištu neko pružio ruku, ali izraelski premijer nije ispružio svoju i čulo se kako jedan od njegovih savetnika kaže: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Nema rukovanja".

Pomalo postiđen Netanjahu se naklonio i rekao "Namaste", što je uobičajeni hindu pozdrav, navode izraelski mediji. Iz pozadine se čulo kako Netanjahuova supruga Sara kaže da je odluka o uzdržavanju od rukovanja zapravo "instrukcija vlade".

Međutim, izvori bliski Netanjahuovoj kampanji su rekli da je sam Netanjahu doneo tu "odgovornu" odluku, jer se svakodnevno sastaje sa hiljadama aktivista pred izbore u ponedeljak.

Pećina patrijarha je jedno od mesta koje su nedavno obišli južnokorejski turisti u okviru posete Izraelu, a kod nekih od njih je kasnije, po povratku u domovinu, otkriven virus korona.

Strah od virusa dospeo je u najviše instance donošenja odluka u Izraelu. Jedan izraelski general, savetnik ministra odbrane, nije prisustvovao sastancima održanim zbog nasilja koje je ovih dana izbilo u Gazi jer mu se ćerka vratila iz Tajlanda sa prehladom i u karantinu je kod kuće.

Veruje se da je odluku o tome doneo sam Netanjahu, koji je bio na tim sastancima.

Izraelski zdravstveni zvaničnici ograničili su putovanja u Kinu i iz Kine, Južne Koreje, Japana, Hongkonga, Makaoa, Singapura i Tajlanda kako bi sprečili širenje virusa u zemlji.

Danas je održan i sastanak radi procene ekonomskih posledica pojave virusa.

"Tražim od građana Izraela da slušaju instrukcije koje dajemo, radićemo zajedno i prevazići ćemo krizu. Naša politika je ista, prekomerna, a ne nedovoljna priprema i iznad svega oprez, a ne histerija", naveo je Netanjahu u saopštenju u vreme kada je više od 80.000 ljudi u svetu zaraženo virusom korona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.