Nema povišene koncentracije joda

Izvor: B92, 01.Apr.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema povišene koncentracije joda

Beograd -- Javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije" je saopštilo da je količina radioaktivnog joda I-131 u vazduhu daleko niža od nedozvoljene.

Ranije je javljeno da je u okolini nuklearnih objekata u Vinči u vazduhu primećeni tragovi radioaktivnog joda I-131.

Međutim, nakon merenja, utvrđeno je da koncentracija je daleko ispod dozvoljene gornje granice, te nema razloga za zabrinutost.

U saopštenju se podseća da se redovno prati stanje radioaktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nuklearnim obektima u Vinči, odnosno sprovode merenja aktivnosti radioaktivnih aerosola i gasova u vazduhu i o tome se redovno obaveštavaju nadležni organi.

Za merenje se koristi najsavremenija oprema, a radi osiguranja kvaliteta merenja obavljaju se dodatne analize korišćenjem numeričkih kalibrisanih referentnih detektora, podseća se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema opasnosti od radijacije

Izvor: Mondo, 01.Apr.2011

Količina radioaktivnog joda I-131 u vazduhu daleko je ispod nivoa opasnog po zdravlje, saopštilo je javno preduzeće "Nuklearni objekti Srbije".

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.