Nema novoobolelih od salmonele u valjevskim vrtićima

Izvor: Blic, 08.Apr.2014, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema novoobolelih od salmonele u valjevskim vrtićima

Valjevo - Zavod za javno zdravlje Valjeva saopštio je danas da nema novoobolelih od salmonele u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" u tom gradu.

- Broj laboratorijski potvrđene Salmonella enteritidis iz stolice je isti kao i prethodnog dana - nema novo izolovanih - navodi se u saopštenju i dodaje da se predložene preventivne mere i dalje sprovode, a epidemiološko istraživanje nastavlja.

Salmonela je potvrđena kod 48 lica - 44 dece koja idu u vrtiće PU "Milisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nožica", troje zaposlenih u toj ustanovi i kod jednog učenika Prve osnovne škole u Valjevu, saopštio je Zavod.

Iz te ustanove podsećaju da je pre ponovnog vraćanja u kolektiv neophodna kontrola kliconoštva - to jest tri uzastopne negativne koprokulture, bez obzira na postojanje stomačnih tegoba.

U toku vikenda Zavod je izvršio dezinfekciju prostora Centralne kuhinje u kojoj se dnevno pripremi do 1.600 obroka, a ostali deo objekta će se uraditi po dogovoru sa nadležnima i pripremi prostora.

Lokalni mediji u Valjevu javili su juče da je privremeni Upravni odbor PU "Milica Nožica" doneo odluku da se svi zaposleni upute na vanredne sanitarne preglede, nakon što je u valjevskim vrtićima proglašena epidemija salmonele.

Odlučeno je, takođe, da deca koja zbog salmonele nisu boravila u vrtiću, budu oslobodjenja plaćanja obdaništa za dane kada su zbog bolesti bili odsutni.

Dosadašnje analize upućuju na to da je put prenosa salmonele hrana, koja je spremana u centralnoj kuhinji PU "Milica Nožica".

Valjevske vrtiće hranom snabdevaju, u najvećoj meri, valjevske trgovine, medju kojima su "Sezam" i "Ži-na-sa", što je za lokalne medije potvrdio direktor valjevskih obdaništa Zlatomir Marković.

Prema njegovim rečima, svi oni su dobili posao na tenderu.

U Zavodu za javno zdravlje pretpostavljaju da je do pojave salmonele u hrani došlo 18. ili 19. marta, međutim, nije otkriveno o kojoj vrsti hrane je reč, jer se uzorci obroka čuvaju samo 48 časova.

Epidemija salmonele u valjevskim vrtićima proglašena je 31. marta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Od salmoneloze obolelo 48 osoba

Izvor: Danas, 09.Apr.2014, 01:25

U Valjevu je do juče od salmoneloze obolelo 48 osoba, saopštio je Zavod za javno zdravlje u tom gradu. Kako je precizirano, salmonelom enteritidis obolelo je 44 dece iz gradskih obdaništa, jedan đak iz celodnevnog boravka u Prvoj osnovnoj školi i troje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Milica...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.