Izvor: B92, 29.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema neutralnog odgovora o Kosovu"

Beograd -- Verovatnoća da se Međunarodni sud pravde po pitanju nezavisnosti Kosova proglasi nenadležnim je nikakva, smatra koordinator pravnog tima Srbije Saša Obradović.

Strahovanja da bi Međunarodni sud pravde u Hagu, od koga je Generalna skupština UN zatražila savetodavno mišljenje o tome da li je Deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, mogao da donese odluku koja bi se mogla različito tumačiti nisu realna, kaže za "Politiku" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saša Obradović, koordinator pravnog tima Srbije.

"Voleo bih da vidim kako bi izgledalo to izbalansirano mišljenje. Samo pitanje ne ostavlja mnogo mogućnosti za neutralan odgovor. Sud može u svom mišljenju da razmatra sve okolnosti slučaja, ali na kraju mora da ponudi vrlo jasan odgovor na jasno i konkretno pitanje. Ne vidim drugu mogućnost”, objašnjava Obradović.

Pravni tim Srbije koji čine profesor Malkolm Šo iz Londona, Andreas Cimerman iz Berlina, profesor Marselo Koen iz Ženeve i dr Vladimir Đerić, a kojim koordinira Saša Obradović, iz Ministarstva inostranih poslova, privodi kraju podnesak koji će biti dostavljen Međunarodnom sudu pravde.

Sve države koje žele da dostave svoja mišljenja o ovom slučaju to mogu da urade do 17. aprila, a zatim do 17. ula i da odgovore ili daju komentare na podneske drugih država.

"Usmeni deo rasprave razlikovaće se od onoga što se videlo u sporu naše države sa BiH. Neće biti dve države koje će sedeti na dvema parničnim stranama, nego će jedna po jedna država koja je izrazila želju da se pojavi u usmenom delu rasprave obrazlagati svoje stavove. Moguće je da neka država dostavi pismeni podnesak, ali da nije zainteresovana da učestvuje u usmenoj raspravi”, objašnjava Saša Obradović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.