Nema jasnih kriterijuma za izbor direktora javnih preduzeća

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema jasnih kriterijuma za izbor direktora javnih preduzeća

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je danas Ministarstvu privrede i Vladi inicijativu u kojoj ukazuje na nedostatke i rizike korupcije u Zakonu o javnim preduzećima i Uredbi o merilima za imenovanje direktora javnog preduzeća

Agencija u saopštenju navodi da zakonskim odredbama o imenovanju direktora javnih preduzeća nisu predviđeni jasni kriterijumi koji bi omogućili da se najkvalitetniji kandidat izabere za direktora. Dodaje se i da organ nadležan za imenovanje direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << javnog preduzeća ima široka diskreciona ovlašćenja, koja treba da se ograniče kako ne bi došlo do imenovanja bilo kog kandidata sa liste, bez obzira na rang listu.

"Sama merila za imenovanje nisu propisana Zakonom, već se određuju Uredbom, ali samo za javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija i ostaje nejasno ko će ih i na koji način propisati u slučajevima kada je osnivač javnog preduzeća Pokrajina ili jedinica lokalne samouprave", ukazuje Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija navodi da u Uredbi za izbor direktora javnih preduzeća, usvojenoj novembra prošle godine, stoji da se "sposobnosti, znanja i veštine kandidata proveravaju usmeno i pisano, kao i na drugi odgovarajući način", što je kako ocenjuju nedovoljno precizno i čime su Komisiji za imenovanje data široka diskreciona ovlašćenja.

Zakonom o javnim preduzećima nisu definisani ni standardi za utvrđivanje stručnog i savesnog obavljanja dužnosti direktora, što ostavlja prostora za eventualne zloupotrebe i otežava uspostavljanje delotvornog mehanizma za utvrđivanje odgovornosti direktora javnih preduzeća, ističu u Agenciji.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.