Izvor: B92, 02.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko hiljada Albanaca u centru Pristine na sahrani

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u cetvrtak u centru Pristine, da bi prisustvovali ponovnoj sahrani tela 19 kosovskih Albanaca, koji su poginuli tokom sukoba Oslobodilacke vojske Kosova sa srpskim organima bezbednosti, javlja Rojters. Mrtvacki kovcezi su, prekriveni albanskim zastavama, bili izlozeni ispred zgrade pozorista, kako bi gradjani mogli da im odaju poslednju pocast. Svi poginuli su ziveli u Pristini, ali su bili sahranjeni na razlicitim lokacijama.

Predsednik Srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nacionalnog veca Kosova i Metohije vladika rasko-prizrenski Artemije razgovarao je u cetvrtak sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN za Balkan Eduardom Kukanom o polozaju srpskog stanovnistva na Kosovu. Odgovarajuci na Kukanovo pitanje da li srpska zajednica vidi neku mogucnost poboljsanja stanja na Kosovu, vladika je odgovorio da dosledno sprovodjenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. "jedina sansa" stvaranju uslova za zajednicki zivot na Kosovu. Vladika Artemije je, takodje, upoznao slovackog diplomatu da Srbi na Kosovu zive u svojevrsnim koncentracionim logorima, poput Orahovca, okoline Pristine, Gnjilana i Kosovske Mitrovice.

Zamenik glavnokomandujuceg NATO-a za Evropu general Rupert Smit sastao se u Pristini sa komandantom Kosovskog zastitnog korpusa Agimom Cekuom. Kako javlja agencija "Kosova press", dvojica generala su razgovarala o daljoj konsolidaciji zastitnog korpusa.

Moskovski dnevnik "Vremja" pozivajuci se na ruske diplomatske izvore navodi da bi Rusija mogla uskoro da objavi ultimativnu izjavu o Kosovu, kojom ce, izmedju ostalog, zatraziti smenjivanje sefa UNMIK-a Bernara Kusnera. Dnevnik pise da Rusija ne zeli da ucestvuje u grubom krsenju postignutih dogovora o Kosovu. Prenebregavanje pozicije Moskve u resavanju kosovske krize od strane NATO i drugih struktura realno moze dovesti do preispitivanja ruskog vojnog prisustva na Kosovu, rekao je neimenovani predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova moskovskom dnevniku "Vremja".

U sredu uvece je ukradena emisiona tehnika jedinog multietnickog radija na Kosovu, Pristinskog radio Kontakta. Pocinilac jos nije otkriven, a celnici radija povodom ovog slucaja tokom razgovarali su sa predstavnicima UNMIK-a i KFOR-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.