Nekoliko desetina hiljada Libanaca na protestu protiv vlasti

Izvor: B92, 19.Okt.2019, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekoliko desetina hiljada Libanaca na protestu protiv vlasti

Nekoliko desetina hiljada Libanaca okupilo se danas u nekoliko gradova zemlje, treći dan zaredom na antivladinim protestima, optužujući vlast za korupciju.

Uprkos pozivima na uzdržanost i policijske intervencije na prethodnim demonstracijama, ponovo je danas došlo do okupljanja u nekoliko gradova širom Libana.

Policija je tokom dana privela 70 osoba zbog raznih nereda, a mnogi su ubrzo pušteni na slobodu.

Okidač za proteste bila je nedavna vest da jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od mera koje vlada planira da uvede jeste porez na pozive putem aplikacije Vocap (WhatsApp), od čega je vlada kasnije odustala pošto su ljudi počeli da se okupljaju na ulicama.

Premijer Libana Saad Hariri postavio je u petak političkim protivnicima ultimatum od 72 sata da podrže njegov reformski program.

U obraćanju naciji Hariri je za konstantnu blokadu sprovođenja reformi okrivio partnere u njegovoj vladi nacionalnog jedinstva u kojoj je između ostalog i proiranski ekstremistički Hezbolah.

Pozvao ih je da donesu "jasne, odlučne i konačne" odluke o njegovom predlogu strukturnih reformi za jačanje ekonomije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.