Izvor: Blic, 07.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neke škole pretrpane, druge zjape prazne

BANJALUKA - Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina u obrazovanje ulaže približno isto ili čak više nego zemlje u okruženju, taj novac nije na pravi način iskorišćen.



Kao jedan od ozbiljnijih problema u ovoj oblasti je što RS ima neracionalnu mrežu škola tako da Banjaluka ima potrebu za više školskih objekata, jer broj učenika konstantno raste, dok su mnoge škole u drugim opštinama u RS prazne, zaključak je okruglog stola "Ko kroji i prekraja upisna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << područja" koji je organizovo OEBS.

"Problem je što nema adekvatnog planiranja mreže škola. Takođe, direktori škola, iako bi unapred trebalo da znaju koliko je nastavnika potrebno i koliko će se učenika upisati u određenoj školskoj godini, sve rade u poslednji čas", rekla je savetnica za finansije upravljanja u Odeljenju obrazovanja u OEBS Slađana Ćuruk. Ona kaže da je problem nedostatka školskih objekata najviše izražen u najvećem gradu RS.

"Postoji stalan priliv stanovništva u Banjaluci, a broj škola ostaje isti. Škole su pretrpane učenicima i 'pucaju po šavovima'", istakla je Slađana Ćuruk.

Sa njom su saglasni i predstavnici Ministarstva prosvete i kulture RS. Zato će gradska uprava u Banjaluci sačiniti predlog mreže škola i upisnih područja i predati ga Ministarstvu na razmatranje.

"U Banjaluci vlada demografska eksplozija, dok se u većini opština u RS susrećemo sa problemom konstanog pada broja učenika, pa mnoge škole ostaju prazne. Svesni smo ovog problema ali Ministarstvo taj teret ne može samo da ponese. Neophodna je saradnja sa lokalnim zajednicama", rekla je viša stručna saradnica za osnovno obrazovanje u Ministarstvu Duška Golić.

Sve manje đaka

U RS se broj učenika iz godine u godinu smanjuje. Primera radi, u 2003. godini je bilo 125.000 učenika, a u ovoj školskoj godini upisano je oko 115.000 osnovaca. Takođe, RS ima i 585 područnih škola sa najviše po 20 učenika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.