Neizvesna sudbina Lisabonskog sporazuma

Izvor: RTS, 25.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesna sudbina Lisabonskog sporazuma

Pad vlade Češke izazvao je burne reakcije zvaničnika u Pragu i Briselu. Neizvesna sudbina Lisabonskog sporazuma, koji nije ratifikovan u češkom parlamentu, a predstavlja ključan uslov za proširenje Unije na Zapadni Balkan. Kušner: Ugroženo češko predsedavanje EU.

Izglasavanje nepoverenja Topolanekovom kabinetu, treći je pad jedne vlade u Istočnoj Evropi ove godine ali, za razliku od Mađarske i Letonije, razlog nije ekonomska kriza, već politička trvenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Češka opozicija predlaže da se na leto formira vlada nestranačkih eksperata koja bi predvodila zemlju do vanrednih izbora na jesen. Nestranačka ličnost mogla bi uskoro da sedne i u fotelju mađarskog premijera, nakon što je aktuelni predsednik vlade Ferenc Đurčanj odlučio da se povuče sa funkcije.

Izglasavanje nepoverenja Češkoj vladi, usred predsedavanja Evropskoj uniji, izazvalo je burne reakcije zvaničnika u Pragu i Briselu.

Očekuje se da će kabinet premijera Mireka Topolaneka sutra i zvanično podneti ostavku, ali će vlada nastaviti da obavlja dužnosti sve dok predsednik Vaclav Klaus ne imenuje novog mandatara ili do održavanja prevremenih izbora.

To se, međutim, neće odraziti na predsedavanje Češke Uniji, koje se završava 30. juna, istaknuto je u Pragu.

Iako nije prvi put da zemlja koja predsedava Evropskoj uniji tokom šestomesečnog mandata doživi političke promene, izglasavanje nepoverenja Češkoj vladi nije moglo da dođe u gorem trenutku za evropsku dvadesetsedmoricu.

Uz savladavanje posledica ekonomske krize, neizvesna je i sudbina Lisabonskog sporazuma, koji nije ratifikovan u češkom parlamentu, a predstavlja ključan uslov za proširenje Unije na Zapadni Balkan.

"Želim da naglasim da imam puno poverenje da će češko predsedavanje biti uspešno. Istovremeno želim da pošaljem poruku Češkoj i njenim političkim liderima da ne koriste ovu političku krizu kao izgovor za blokadu Lisabonskog sporazuma. To ne bi bilo fer prema drugim evropskim zemljama", istakao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Češki premijer, koji bi 5. aprila trebalo da bude domaćin evropsko-američkog samita u Pragu, iskoristio je obraćanje poslanicima evropskog parlamenta u Strazburu, da izrazi neslaganje sa novim ekonomskim merama Obamine administracije.

"Američki ministar finansija Timoti Gajtner govori o stalnoj akciji, a mi smo na prolećnom samitu Evropske unije već bili pod uzbunom. On govori o velikom američkom stimulativnom paketu. Svi ti koraci, njihova kombinacija i istrajnost su put u pakao. Moramo da čitamo istorijske knjige i ponovimo neke lekcije. Odbijanje da idemo tim putem najveći je uspeh samita Evropske unije", kaže premijer Češke u ostavci Mirek Topolanek.

Kušner: Češko predsedavanje EU ugroženo

Predsedavanje Češke Evropskoj uniji je "ugroženo" zbog političke krize u toj zemlji, rekao je šef francuske diplomatije Bernar Kušner .

Kušner je ocenio da će time "još jednom biti ugrožena" nastojanja da se ratifikuje Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija, podsetivši da su Češka i Irska jedine zemlje "Dvadesetsedmorice" koje nisu ratifikovale taj dokument.

Kušner je rekao da je "zabrinut" zbog te situacije i dodao da Prag može da računa na podršku Francuske od koje je Češka preuzela predsedavanje Uniji.

"Želimo da pomognemo našim češkim prijateljima u ovom periodu. Predsedavanje EU već samo po sebi nije lako... a sada je još i ugroženo", rekao je šef francuske diplomatije.

Kušner je takođe rekao da je zabrinut što su se u ovoj političkoj krizi još više utvrdile pozicije češkog predsednika Vaclava Klausa, koji je poznat kao evroskeptik i protivnik Lisabonskom sporazumu.

Rekao je da neće pratiti francuskog predsednika Nikolu Sarkozija u poseti Africi da bi mogao da prisustvuje u petak i subotu sastanku ministara spoljnih poslova EU u Češkoj.

"Mislim da je naročito važno da podržimo naše češke prijatelje u ovom trenutku", rekao je Kušner.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.